Ελατοχώρι, Πιερία, Ελλάς

Το Ελατοχώρι είναι ορεινός οικισμός που ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Πιερίων του Δήμου Κατερίνης στο Νομό Πιερίας.  
Αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά χειμερινά τουριστικά θέρετρα
της περιοχής και φιλοξενεί το μοναδικό χιονοδρομικό κέντρο του νομού. Είναι τοποθετημένο στους ανατολικούς πρόποδες των Πιερίων Ορέων, σε υψόμετρο 780 μέτρων, ενώ απέχει 29 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού, Κατερίνη και 466 χλμ. από την Αθήνα.
Ορίζεται από τον παλαιότερο και τον νεότερο οικισμό, που χτίστηκε σε χαμηλότερη τοποθεσία. Το Παλαιό Ελατοχώρι ονομαζόταν παλαιά Σκουτέρνα, ονομασία που αποδίδεται στα σκουτιά, δηλαδή τα υφάσματα. Όνομα που είχε πάρει την περίοδο της Τουρκοκρατίας, επειδή λειτουργούσε στον οικισμό εργαστήριο επεξεργασία υφασμάτων. 
Εκείνη την περίοδο στον παλαιό οικισμό λειτουργούσαν αλευρόμυλοι και υπήρχε εκτεταμένο δίκτυο αρδευτικών έργων. Το 1928, το χωριό μετονομάστηκε σε Ελατούσα, την οποία κράτησε μέχρι το 1940 όταν και έλαβε τη σύγχρονή του ονομασία, που αποδόθηκε από τα έλατα που συνθέτουν το τοπίο στην περιοχή.


Το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται σε υψόμετρο 1450 μέτρων στις νοτιοανατολικές κατωφέρειες των Πιερίων Ορέων. Τα Πιέρια Όρη αποτελούν συνέχεια του όρους Ολύμπου, προς τα βορειοδυτικά.
Οι εγκαταστάσεις του περιλαμβάνουν 10 πίστες με κυμαινόμενη υψομετρική διαφορά και με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας ώστε να ικανοποιούνται τόσο οι έμπειροι και απαιτητικοί σκιέρ, όσο και οι αρχάριοι. Επίσης, λειτουργεί μια πίστα για snowboard και μια για έλκηθρα. Το συνολικό μήκους που έχουν οι πίστες και το δίκτυο των χιονο-διαδρόμων που τις συνδέει μεταξύ τους, ξεπερνάει τα 12.000 μέτρα.
Στην βάση του Χιονοδρομικού κέντρου υπάρχει ένα διώροφο σαλέ, το οποίο διακρίνεται για την μοντέρνα αισθητική του που εναρμονίζεται με το περιβάλλον. Υπάρχουν καταστήματα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού και ειδών χιονοδρομίας και σχολή σκι. Επίσης, λειτουργεί και ένα πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο για πρώτες βοήθειες με μόνιμο γιατρό σε καθημερινή βάση.
   MyPhotoPics