Το κάστρο του Sao Jorge, Λισαβόνα, Πορτογαλία

Το κάστρο του Sao Jorge (Αγίου Γεωργίου) βρίσκεται στον υψηλότερο λόφο του ιστορικού κέντρου της πόλης της Λισαβόνα, πρωτεύουσας της Πορτογαλίας και έχει
έκταση περίπου 6.000 τετραγωνικά μέτρα. Είναι ένα από τα κύρια ιστορικά και τουριστικά αξιοθέατα της πόλης. Χτίστηκε από τους μουσουλμάνους στα μέσα του 11ου αιώνα.


Το κάστρο και η πόλη της Λισαβόνα επανακαταλήφθηκαν, από τους Μαυριτανούς, από τον βασιλιά Afonso Henriques με τη βοήθεια των βορειοευρωπαίων σταυροφόρων που συμμετείχαν στη δεύτερη σταυροφορία. 

Καθώς η Λισαβόνα έγινε η πρωτεύουσα της Βασιλείας το 1255, το κάστρο έγινε έδρα του Βασιλικού Παλατιού. Το κάστρο αφιερώθηκε στον Άγιο Γεώργιο στα τέλη του 14ου αιώνα από τον βασιλιά Ιωάννη Ι. Περνώντας την κύρια πύλη του Κάστρου, στα αριστερά, υπάρχει μια εσοχή με την εικόνα του πολιούχου Αγίου Γεωργίου.  Η περιοχή του κάστρου είναι τετράγωνη και αρχικά περιβάλλεται από ένα τοίχο, σχηματίζοντας ακρόπολη. 
Η κύρια είσοδος στην ακρόπολη γίνεται μέσω μιας πόρτας του 19ου αιώνα με το οικόσημο της Πορτογαλίας, το οποίο δίνει πρόσβαση στην κεντρική πλατεία, διακοσμημένη με παλιά κανόνια και χάλκινο άγαλμα του κατακτητή του κάστρου King Afonso Henriques. Το μεσαιωνικό κάστρο βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της περιοχής της ακρόπολης. 
Αν οι εισβολείς κατάφερναν να μπουν στην ακρόπολη, το κάστρο ήταν το τελευταίο οχυρό αντίστασης. Έχει ορθογώνιο σχήμα και έχει συνολικά δέκα πύργους. Μια σειρά από σκάλες επιτρέπουν στους επισκέπτες να φτάσουν στους τοίχους με τα πόδια και τους πύργους, από τους οποίους μπορείτε να απολαύσετε υπέροχη θέα στη Λισαβόνα.
  Το χάλκινο άγαλμα του κατακτητή του κάστρου King Afonso     Henriques
  Τα παλιά κανόνια και η θέα 
  MyPhotoPics