Gamla stan, η Παλιά Πόλη της Στοκχόλμης, Σουηδία

Η Γκάμλα Σταν, Gamla stan, είναι η Παλιά Πόλη της Στοκχόλμης, μια πολύ όμορφη μεσαιωνική πόλη στην καρδιά της σουηδικής πρωτεύουσας και ένα από τα σημαντικότερα
αξιοθέατά της. Μέχρι το 1980 επίσημα ονομαζόταν Staden mellan broarna, δηλαδή "πόλη ανάμεσα στις γέφυρες". Συνίσταται βασικά από το νησί Stadsholmen αν και τυπικά περιλαμβάνει τρεις ακόμη νησίδες τις,  Riddarholmen, Helgeandsholmen και Stromsborg.

Το πολυσύχναστο, μικρό Γκάμλα Σταν με τους λιθόστρωτους δρόμους και τα πολύχρωμα κτήρια του 17ου και 18ου αιώνα.  Τα κομψά μπιστρό σερβίρουν νέα σκανδιναβική κουζίνα, ενώ η νυχτερινή διασκέδαση περιλαμβάνει ρετρό παμπ και κομψά κοκτέιλ μπαρ.





Φιλοξενεί τον καθεδρικό ναό Στόρκιρκαν. 








Το Ανάκτορο, που  χτίστηκε τον 18ο αιώνα, είναι η επίσημη κατοικία του βασιλιά.






Το Σπίτι της Αριστοκρατίας, Riddarhuset, στο νότιο άκρο, με το άγαλμα του Gustaf Eriksson Vasa που φέρει την επιγραφή: CLARIS MAIORUM EXEMPLIS, "Μετά το σαφές παράδειγμα των προγόνων".
Το εστιατόριο Den gyldene freden,  η Χρυσή Ειρήνη, βρίσκεται στο Osterlanggatan. Λειτουργεί συνεχώς από το 1722 και σύμφωνα με το βιβλίο Guinness είναι το μακροβιότερο σε λειτουργία εστιατόριο με αμετάβλητο τον εσωτερικό του χώρο. Θεωρείται ως ένα από τα παλαιότερα εστιατόρια στον κόσμο. 




Το άγαλμα του Αγίου Γεωργίου και του Δράκου, 1912, γλυπτό από τον Bernt Notke.






Πλατεία Kornhamnstorg. 
Πρόσοψη του Βασιλικού Παλατιού και του καθεδρικού ναού της Στοκχόλμης επί της οδού Slottsbacken.
   MyPhotoPics