Newgrange, Drogheda, Ιρλανδία

Το Newgrange είναι ένα προϊστορικό μνημείο στην κομητεία Meath της Ιρλανδίας, που βρίσκεται 8 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Drogheda στη βόρεια πλευρά του
ποταμού Boyne. Είναι ένας εξαιρετικά μεγαλοπρεπής τάφος που χτίστηκε κατά τη νεολιθική εποχή, γύρω στο 3200 π.Χ., καθιστώντας τον παλαιότερο από το Stonehenge και τις πυραμίδες της Αιγύπτου.

Το μεγάλο ανάχωμα του Newgrange έχει διάμετρο 85 μέτρα  και ύψος 11 μέτρα, οριοθετείται από ένα μεγαλιθικό κράσπεδο. Καλύπτει ένα σταυροειδές πέρασμα-τάφο, μήκους 24 μέτρων, που έχει άνοιγμα νοτιοανατολικά. 


Ο θάλαμος στεγάζεται με ένα καλαίσθητο καμαροσκεπή θόλο. Υπάρχουν δύο λαξευμένες λεκάνες από γρανίτη στο βορειοανατολικό κοίλωμα του τοίχου ενώ οι άλλοι περιέχουν ενιαίες λεκάνες.


Ο προαναφερόμενος καμαροσκεπής θόλος που βρίσκεται περίπου 2,4 μέτρα πίσω από την είσοδο της διόδου, επιτρέπει στις ακτίνες του ανατέλλοντος ήλιου κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο να διεισδύσουν στο θάλαμο. 

Πολλές από τις πέτρες του κράσπεδου και ένας μεγάλος αριθμός από τις δομικές πέτρες του περάσματος και του θαλάμου φέρουν μεγαλιθική τέχνη. Ένας κύκλος από πέτρες περιβάλλει το ανάχωμα και βρίσκονται σε μικρή απόσταση από αυτό τρεις μικρότεροι τάφοι.

   Η είσοδος

    Ο εσωτερικός χώρος
   MyPhotoPics