Dukha, η ζωή με τους ταράνδους, Μογγολία

Οι Dukha ή Dukhans ή Tsaatan στα Μογγολικά, είναι μια μικρή Τουβανική, Tozhu Tuvans, φυλή  με καταγωγή από την Τουρκία που ζουν στο βόρειο Khovsgol Aimag της Μογγολίας. Η γλώσσα τους είναι μια απειλούμενη με εξαφάνιση τουρκική διάλεκτος που μιλάνε περίπου πεντακόσια άτομα στην κομητεία Tsagaan-Nuur. Ανήκουν στην υποομάδα Taiga του Sayan Turkic. Είναι μία από τις τελευταίες ομάδες νομάδων, ιδιοκτητών ταράνδων στον κόσμο καθώς οι πληθυσμοί τους συρρικνώνονται. 
Η ζωή τους είναι δομημένη γύρω από τους ταράνδους. Οι τάρανδοι και οι Dukha εξαρτώνται ο ένας από τον άλλον. Κάποιοι Dukha λένε ότι αν οι τάρανδοι εξαφανιστούν, θα εξαφανιστεί και ο πολιτισμός τους. Οι τάρανδοι είναι εξημερωμένοι και αντιμετωπίζονται σαν μέλη της οικογένειας, δείχνοντάς τους σεβασμό. 
Οι δουλειές και οι δραστηριότητες της κοινότητας επικεντρώνονται στη φροντίδα και τη σίτιση των ταράνδων. Οι κοινότητες των Dukha είναι συνήθως μια ομάδα από δύο έως επτά νοικοκυριά που ζουν σε κωνικές σκηνές οι οποίες μετακινούνται για να βρουν τη βέλτιστη βόσκηση για τους ταράνδους. Τα καθήκοντα μοιράζονται και σε παιδιά νεαρής ηλικίας, μαθαίνοντάς τα να φροντίζουν τους ταράνδους. 
Τα κορίτσια και οι νεότερες γυναίκες αρμέγουν και κάνουν γιαούρτι, τυρί. Μερικοί από τους άνδρες παραμένουν με τους ταράνδους τους χειμερινούς μήνες, ζουν στην ύπαιθρο με τα κοπάδια τους για να τα προστατεύσουν από τους λύκους και άλλους θηρευτές. 
Οι άνδρες επίσης κατασκευάζουν και επισκευάζουν τα κυνηγετικά εργαλεία τους και τις σέλες και τα καροτσάκια ταράνδου. Δεδομένου ότι σκοτώνουν σπάνια έναν τάρανδο συμπληρώνουν τη διατροφή τους με γαλακτοκομικά προϊόντα ταράνδων και με το κυνήγι άγριων ζώων από το δάσος. Το κυνήγι με αετό θεωρείται προνόμιο. Όσοι έχουν αετό θεωρούνται σεβαστά μέλη της φυλής. 

Οι Dukha πιστεύουν ότι τα φαντάσματα των προγόνων τους ζουν στο δάσος ως ζώα που δίνουν καθοδήγηση στους ζωντανούς, οι άνθρωποι της Dukha ασχολούνται με τον Σαμανισμό, μια θρησκεία που βασίζεται στη λατρεία της φύσης.

Η ζωή για τη φυλή Dukha είναι απλή και σκληρή. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό, ενώ η θερμοκρασία μπορεί να μειωθεί σε 40°C κάτω από το μηδέν, το χειμώνα. Τα παιδιά πηγαίνουν σε σχολεία μακριά από τα σπίτια τους και διδάσκονται την Μογγολική γλώσσα, όχι την μητρική τους, η οποία απειλείται. 


Σήμερα, η κύρια πηγή του εισοδήματός τους είναι οι τουρίστες που αγοράζουν τα χειροτεχνήματά τους και ιππέυουν τους ταράνδους. Οι τάρανδοι είναι υπάκουα ζώα και φέρονται με σεβασμό ακόμα και προς τα παιδιά. 
     MyPhotoPics