Όμπιδος, Πορτογαλία

Η Όμπιδος είναι μια παραμυθένια πόλη 85 χλμ. βόρεια της Λισαβόνας, χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου, με μικρά πλίνθινα λευκά σπίτια και λιθόστρωτα δρομάκια μέσα στα  τείχη ενός μεσαιωνικού κάστρου. Το όνομά της πιθανότατα προέρχεται από το λατινικό oppidum, που σημαίνει άστυ εντός των τειχών. Έχει πληθυσμό γύρω στους 3.100 κατοίκους και αποτελεί έδρα του ομώνυμου δήμου, concelho, στην επαρχία Λέιρια.
Λέγεται ότι τον 13ο αιώνα, όταν πέρασε η Βασίλισσα της χώρας Isabel από την Όμπιδο την ερωτεύτηκε τόσο πολύ που ο σύζυγός της, ο Βασιλιάς Denis της την έκανε δώρο. Σήμερα, είναι ένας τέλεια διατηρημένος μεσαιωνικός οικισμός που όλες τις εποχές του χρόνου προσελκύει εραστές του ωραίου.
Πιστεύεται ότι η πόλη είναι κτισμένη στη θέση της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης Eburobrittium, που αναφέρεται στον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο, στην περιοχή μεταξύ του Collipo και του Olisipo. Οι έρευνες μέχρι σήμερα έχουν αποκαλύψει ίχνη από το ρωμαϊκό φόρουμ, λουτρά και άλλα κτίρια.





Τον Ιούλιο γίνεται το πανηγύρι "Mercado Medieval", όπου το κάστρο φιλοξενεί για δύο εβδομάδες μεσαιωνική αγορά, γεμάτη με ζογκλέρ και ραψωδούς κ.α.
Τον Μάρτιο διεξάγεται το Διεθνές Φεστιβάλ Σοκολάτας που ξεκίνησε το 2002. Επίκεντρο του φεστιβάλ είναι τα σοκολατένια γλυπτά. Μόλις ολοκληρωθούν τοποθετούνται σε μία μεγάλη τέντα, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν ζωντανά τη διαδικασία παρασκευής τους.




Το μοναστήρι Sao Miguel de Gaeiras, 16ος αιώνας, είναι γνωστό για τα "egg fardels", ένα γλυκό από κρόκους αυγών και ζάχαρη.








Το κάστρο



    MyPhotoPics