De Gooyer, o υψηλότερος ξύλινος μύλος, Ολλανδία

Ο De Gooyer είναι ένας ανεμόμυλος στο Άμστερνταμ που βρίσκεται ανάμεσα στο Funenkade και το Zeeburgerstraat. Είναι o υψηλότερος ξύλινος μύλος στις Κάτω Χώρες, έχει ύψος 26,06
μέτρα και είναι καταχωρημένος ως Εθνικό Μνημείο. Το όνομά του χρονολογείται από το 1609 περίπου, όταν ο μύλος ήταν ιδιοκτησία των Claes και Jan Willemsz, δύο αδελφών από το Gooiland. Είναι επίσης γνωστός ως "The Funenmolen".

Ο μύλος De Gooyer αποτελείται από μια πέτρινη βάση και  ένα ξύλινο οκταγωνικό σώμα. Ο μύλος ανήκει στον δήμο του Άμστερνταμ και δεν είναι ανοικτός στους επισκέπτες. Παρόλο που τα πτερύγια εξακολουθούν να είναι λειτουργικά, δεν χρησιμοποιείται πλέον.
Ο αρχικός μύλος κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα. Μετά την καταστροφή του, το 1725 κατασκευάστηκε στην περιοχή των σημερινών στρατώνων Oranje-Nassau Kazerne. Τέλος, το 1814 μεταφέρθηκε και πάλι στην σημερινή του θέση στο Funenkade στην κορυφή της πέτρινης βάσης μιας νεροτριβής που είχε κατεδαφιστεί το 1812. Είναι ο τελευταίος από τους 26 μύλους καλαμποκιού, αλευρόμυλος, του 17ου αιώνα του Άμστερνταμ. 

Αφού ο μύλος είχε υποστεί βλάβη, αγοράστηκε το 1928 από την πόλη του Άμστερνταμ για 3200 φιορίνια και αποκαταστάθηκε. Λόγω της έλλειψης εξουσίας κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, χρησίμευσε ως μύλος για το ΄Αμστερνταμ. 

Στις 13 Νοεμβρίου 1972 κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας τα πανιά υπέστησαν ζημιά, ο ανώτερος άξονας και οι λεπίδες έσπασαν. Μερικά χρόνια αργότερα οι ζημιές διορθώθηκαν και αποκαταστάθηκαν οι αρχικές, παλιές ολλανδικές λεπίδες.
  Έτος 1904
  Έτος 1896
  Έτος 1930
           Έτος 2019
       MyPhotoPics