Monowi, το χωριό με τον έναν κάτοικο, ΗΠΑ

Το Monowi είναι ένα χωριό στην κομητεία Boyd, Nebraska, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.΄Eχει πληθυσμό ... έναν (1) κάτοικο.  Ο μοναδικός αυτός κάτοικος είναι δήμαρχος καθώς και
βιβλιοθηκονόμος και μπάρμαν του χωριού. Σύμφωνα με την παράδοση, το όνομα Monowi σημαίνει "λουλούδι", σε μια μη-αναγνωρισμένη εγχώρια διάλεκτο. Πήρε το όνομά του από τα πολλά αγριολούλουδα που φύτρωναν στην περιοχή.

Το Monowi δημιουργήθηκε το 1902, όταν η σιδηροδρομική γραμμή  Fremont, Elkhorn και Missouri Valley επεκτάθηκε έως το σημείο αυτό. Ένα ταχυδρομείο ιδρύθηκε στο Monowi το 1902 και παρέμεινε σε λειτουργία μέχρι το 1967. 
Τα χρόνια αιχμής του ήταν στη δεκαετία του 1930, όταν είχε πληθυσμό 150 άτομα. Όπως και πολλές άλλες μικρές κοινότητες στις Μεγάλες Πεδιάδες, έχασε τους νεότερους κατοίκους του σε πόλεις που πρόσφεραν καλύτερες θέσεις εργασίας. Κατά τη διάρκεια της απογραφής του 2000, το χωριό είχε συνολικό πληθυσμό μόνο δύο άτομα. Ένα παντρεμένο ζευγάρι, τον Rudy και την Elsie Eiler. 
Ο Rudy πέθανε το 2004, αφήνοντας τη σύζυγό του ως τον μόνο κάτοικο. Υπό την ιδιότητα αυτή, ενεργεί ως δήμαρχος, χορηγώντας άδεια αλκοόλ και καταβάλλοντας φόρους στον εαυτό της. Απαιτείται να εκπονεί κάθε χρόνο ένα δημοτικό σχέδιο οδικής υποδομής για να εξασφαλίσει κρατική χρηματοδότηση για τα τέσσερα φώτα του δρόμου του χωριού.
Αν και το χωριό είναι εγκαταλελειμμένο, έχει ένα μπαρ που ονομάζεται Monowi Tavern, το οποίο διαχειρίζεται η Eiler για να εξυπηρετεί τους διερχόμενους εμπόρους. Επιπλέον, η Eiler διατηρεί τη βιβλιοθήκη του Rudy, πέντε χιλιάδων τόμων, την οποίαν ίδρυσε στην μνήμη του συζύγου της.


  Το μπαρ
  Η βιβλιοθήκη του Rudy
  Το εσωτερικό της βιβλιοθήκης
  Εκκλησία των Μεθοδιστών
  "Ασανσέρ" σιτηρών
  Μονοτάξιο σχολείο
  Το Μονόουι το έτος 1908
  Το Μονόουι σήμερα
  MyPhotoPics