Stare Mesto, Παλαιά Πόλη, Πράγα, Τσεχία

Η Παλαιά Πόλη, τσέχικα Stare Mesto, Στάρε Μιέστο, είναι συνοικία της Πράγας κι ο αρχικός πυρήνας της πόλης. Το 1338 χτίστηκε το Δημαρχείο και σιγά – σιγά άρχισαν να χτίζονται
σπίτια και εκκλησίες γύρω από την Πλατεία. Το 14ο αιώνα, ο Κάρολος Δ' επέκτεινε την πόλη ιδρύοντας τη Νέα Πόλη, η οποία χωριζόταν από την Παλαιά με την οδό Na Prikope.

Στη Στάρε Μιέστο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μεγάλη Πλατεία της (τσέχικα Staromestske namesti), με το άγαλμα του Γιαν Χους στο κέντρο και τα κτίρια γύρω της, τo Παλαιό Δημαρχείο με τον πύργο του ο οποίος έχει ύψος 69,5 μέτρων και είναι νεογοτθικού ρυθμού.




Το Αστρονομικό Ρολόι που χρονολογείται περίπου το 1380 μ.Χ.











Την εκκλησία του Αγίου Νικολάου 





 



καθώς και την εκκλησία της Παναγιάς του Τυν. 






Στην απέναντι όχθη του Μολδάβα βρίσκεται η Μάλα Στράνα, που  συνδέεται με τη Στάρε Μιέστο μέσω της Γέφυρας του Καρόλου.



Η ύπαρξη της συνοικίας Στάρε Μιέστο χρονολογείται από τον 9ο αιώνα. Πηγές του 12ου αιώνα περιγράφουν πως κάθε Σάββατο γινόταν υπαίθρια αγορά, ενώ στον ίδιο χώρο πραγματοποιούνταν και στρατιωτικές συναθροίσεις. Οι έμποροι των κοντινότερων περιοχών πλούτισαν από την άνθηση του εμπορίου κι όταν έλαβαν προνόμια από το βασιλιά Βάτσλαβ Α', ιδρύθηκε η πόλη της Πράγας.
Σήμερα είναι ένα δημοφιλές μέρος τόσο για τους Τσέχους όσο και για τους επισκέπτες της πόλης, γιατί εκτός από την μακρόχρονη ιστορία της και τα υπέροχα κτίρια Ρομανικής και Γοτθικής αρχιτεκτονικής που είναι χρωματισμένα με παστέλ χρώματα, προσφέρει πληθώρα εστιατορίων, παμπ, καταστημάτων αλλά και μουσείων και γκαλερί.
Η γέφυρα του Καρόλου
   MyPhotoPics