Ο μαύρος κύκνος (Cygnus atratus)

Ο μαύρος κύκνος, 
Cygnus atratus, είναι ένα μεγάλο υδρόβιο πτηνό που βρισκόταν κυρίως στις νοτιοανατολικές και νοτιοδυτικές περιοχές της Αυστραλίας. Οι μαύροι κύκνοι έγιναν
για πρώτη φορά γνωστοί στους Ευρωπαίους το 1697, όταν ο Ολλανδός Willem de Vlamingh εξερεύνησε το ποτάμι Σουάν Ρίβερ στη Δυτική Αυστραλία. Περιγράφηκαν επιστημονικά από τον Άγγλο φυσιοδίφη Τζον Λάθαμ (John Latham) το 1790. 

Είναι μονογαμικό είδος. Η ερωτική συμπεριφορά τους περιλαμβάνει αμοιβαίο βύθισμα του ράμφους στο νερό ή στάσεις με τα κεφάλια τους ενωμένα. Ζει ανά ζεύγη σε μεγάλες λίμνες,ποτάμια και μερικές φορές κατά μήκος των ακτών. 



Το άνοιγμα των φτερών του φτάνει τα 2 μέτρα.Τρέφεται με υδρόβια φυτά, με άλγη και ασπόνδυλα, τσαλαβουτώντας επιφανειακά στο νερό και όχι με κατάδυση. 


Παράγουν μια ποικιλία φωνών, ιδίως όταν υπερασπίζονται την περιοχή τους. Είναι κοινωνικοί, εκτός από την περίοδο της αναπαραγωγής, όπου κάθε ζευγάρι απομονώνεται στην εδαφική του περιοχή την οποία υπερασπίζεται σθεναρά εναντίον των καταπατητών. 
Το θηλυκό επωάζει κατά μέσον όρο 6 αβγά, ανοιχτόχρωμα και χωρίς κηλίδες, ενώ το αρσενικό είναι άγρυπνος φύλακας και συμμετέχει στην επώαση. Ενηλικιώνονται κατά το 3ο ή 4ο έτος και ζουν πιθανόν 20 χρόνια σε φυσική κατάσταση και μέχρι 50 χρόνια σε κατάσταση αιχμαλωσίας.


  Θαυμάστε τους!!!
   MyPhotoPics