Ναός Jokhang, Λάσα, Θιβέτ

Ο Ναός Jokhang είναι ένας βουδιστικός ναός στην πλατεία Barkhor της Λάσα, πρωτεύουσας του Θιβέτ. Θεωρείται ο πιο ιερός και ο πιο σημαντικός ναός στο Θιβέτ. Συντηρείται
από την σχολή Gelug, αλλά δέχεται πιστούς από όλες τις αιρέσεις του Βουδισμού. Το αρχιτεκτονικό στυλ του ναού είναι ένα μείγμα ινδικού σχεδιασμού vihara, σχεδιασμού του Θιβέτ και του Νεπάλ.

Ο ναός Jokhang ιδρύθηκε κατά τη βασιλεία του βασιλιά Songtsen Gampo. Σύμφωνα με την παράδοση, ο ναός χτίστηκε για τις δύο νύφες του βασιλιά: την πριγκίπισσα Wencheng της κινεζικής δυναστείας των Τανγκ και την πριγκίπισσα Μπρικούτι του Νεπάλ.
Και οι δύο λένε ότι έχουν φέρει σημαντικά βουδιστικά αγάλματα και εικόνες από την Κίνα και το Νεπάλ στο Θιβέτ, τα οποία στεγάστηκαν εδώ. Το παλαιότερο τμήμα του ναού χτίστηκε το 652. Στα επόμενα 900 χρόνια, ο ναός διευρύνθηκε αρκετές φορές με την τελευταία ανακαίνιση που έγινε το 1610 από τον πέμπτο Δαλάι Λάμα. 
Ανακαίνιση του ναού Jokhang πραγματοποιήθηκε πάλι από το 1972 έως το 1980. Το 2000, ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ως επέκταση του Potala Palace (Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από το 1994). Πολλοί καλλιτέχνες του Νεπάλ εργάστηκαν για το σχεδιασμό και την κατασκευή του ναού.
Ο ναός, που θεωρείται η «πνευματική καρδιά της πόλης» και ο πιο ιερός στο Θιβέτ, βρίσκεται στο κέντρο ενός αρχαίου δικτύου βουδιστικών ναών στη Λάσα. Είναι το επίκεντρο της εμπορικής δραστηριότητας της πόλης, με έναν λαβύρινθο δρόμων. Είναι 1.000 μέτρα ανατολικά από το παλάτι Potala. 
Η πλατεία Barkhor έχει έναν διάδρομο για να περπατούν οι προσκυνητές γύρω από το ναό (η πορεία του διαρκεί περίπου 20 λεπτά) και χαρακτηρίζεται από τα τέσσερα πέτρινα σάνγκανγκ, καυστήρες θυμιάματος, δύο από τα οποία είναι μπροστά από το ναό και δύο στο πίσω μέρος του.
Ο ναός Jokhang καλύπτει έκταση 6,2 στρεμμάτων. Όταν χτίστηκε τον 7ο αιώνα, είχε οκτώ δωμάτια σε δύο ορόφους για να στεγάσει γραφές και γλυπτά του Βούδα. Ο ναός είχε δάπεδα με επένδυση από τούβλα, κίονες και πλαίσια πόρτας και γλυπτά από ξύλο. Μετά το 1409, κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Μινγκ, έγιναν πολλές βελτιώσεις στον ναό. 






Η χρυσή κορυφή του ναού Jokhang 




   MyPhotoPics