Το γιγάντιο χέρι στην έρημο Atacama, Χιλή

Το γιγάντιο χέρι στην έρημο, το Mano del Desierto, είναι ένα μεγάλης κλίμακας γλυπτό ενός χεριού που βρίσκεται στην έρημο Atacama της Χιλής, 75 χλμ. νότια της πόλης  Antofagasta, στην εθνική οδό Panamerican. Το πλησιέστερο σημείο αναφοράς είναι το "Ciudad Empresarial La Negra", La Negra Business City.
Κατασκευάστηκε από τον χιλιανό γλύπτη Mario Irarrazabal σε υψόμετρο 1.100 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το έργο έχει βάση από σίδηρο και σκυρόδεμα και έχει ύψος 11 μέτρα, 36 πόδια. Με χρηματοδότηση από την Corporacion Pro Antofagasta, μια τοπική οργάνωση αναδόχου, η οποία έχει αναλάβει και την συντήρησή του, το γλυπτό εγκαινιάστηκε στις 28 Μαρτίου 1992.
Σύμφωνα με τον εμπνευστή και δημιουργό, κάθε επισκέπτης στο χέρι της Ερήμου μπορεί να δώσει τη δική του ερμηνεία για την έννοια αυτού του γλυπτού. Κάποιοι λένε ότι η πόλη λέει αντίο στον ταξιδιώτη. Σύμφωνα με άλλους, αντιπροσωπεύει τα θύματα της αδικίας και των βασανιστηρίων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας του 1973-1990. Κατ΄άλλους το υπερβολικό μέγεθός του λέγεται ότι υπογραμμίζει την ευαισθησία και την ανικανότητα του ανθρώπου.
Είναι ένα σημείο τουριστικής επίσκεψης για τους ταξιδιώτες που ταξιδεύουν στο Route 5, Pan American Highway. Ο ίδιος καλλιτέχνης έχει κάνει παρόμοια γλυπτά στην άμμο της Brava Beach Punta del Este, το μνημείο το χέρι της Punta del Este, το 1982, στο πάρκο Juan Carlos I της Μαδρίτης, στο Puerto Natales και στη Βενετία.
        MyPhotoPics