Ανάκτορα και Κήποι του Σένμπρουν, Βιέννη, Αυστρία

Αρχικά το ανάκτορο Σένμπρουν ήταν ένας μικρός πύργος που χρησίμευε ως βασιλικό κυνηγετικό περίπτερο του  Αυτοκράτορα Ματθία. Η μετασκευή του σε ανάκτορο άρχισε από τον 
Αυτοκράτορα Λεοπόλδο Α΄ που έδωσε την εντολή στον αρχιτέκτονα Johann Bernhard Fischer von Erlach να σχεδιάσει ένα νέο παλάτι. Η κατασκευή άρχισε το 1696, όμως διακόπηκε με τον θάνατο του Αυτοκράτορα Ιωσήφ Α΄ το 1711.
Τελικά το ημιτελές Σένμπρουν έγινε δώρο του Αυτοκράτορα Καρόλου ΣΤ΄ στη κόρη του Μαρία Θηρεσία, η οποία και έδωσε εντολή της συνέχισης των εργασιών, στον αρχιτέκτονα Πακάσσι, (Nicolo Pacassi), σε στυλ ροκοκό ο οποίος και το ολοκλήρωσε το 1744, οπότε και το χρησιμοποιούσε για θερινή κατοικία.
Το Σένμπρουν συνδέθηκε με τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ, ο οποίος γεννήθηκε εκεί έζησε όλη του τη ζωή εκεί και πέθανε μέσα στο ίδιο του το υπνοδωμάτιο το 1916. Κατά την διάρκεια των 68 ετών που βασίλεψε, αναδιαμόρφωσε το παλάτι στην σημερινή του μορφή και έτσι αποτέλεσε ένα έργο τέχνης, αρχιτεκτονικής, γλυπτικής και εσωτερικής τοιχογραφίας εκ των οποίων και χαρακτηρίστηκε.
Κτίσθηκε στην αριστερή όχθη του Δούναβη πάνω σε έναν λόφο όπου δεσπόζει η μεγάλη αψίδα του θριάμβου η λεγόμενη Γκλοριέτα. Πρόκειται για τριώροφο κεραμοσκεπές περιμετρικό οικοδόμημα σε σχήμα παραλληλογράμμου με μεγάλο εσωτερικό αίθριο χώρο (αυλή), χωρίς πυργώσεις. Έχει συνολικά 1.441 δωμάτια, εκτός των 139 μαγειρείων που περιλαμβάνονται σ΄ αυτό.

Ο χώρος γύρω από το ανάκτορο διαμορφώθηκε σ΄ ένα τεράστιο κήπο που χωρίζεται σε τέσσερα τεταρτημόρια με κέντρο το ανάκτορο. Τον σχεδίασε ο Ολλανδός αρχιτέκτονας Φαν Στεκχούεν κατά τον γαλλικό ρυθμό του 18ου αιώνα. Προ του ανακτόρου αναπτύσσονται προς τον λόφο Γκλοριέτα,  ανθώνες, εκατέρωθεν των οποίων έχουν ανεγερθεί 32 συνολικά μαρμάρινα αγάλματα, (16 ανά πλευρά), έργα όλα του Μπάγιερ. 



Ακριβώς επί του λόφου Γκλοριέτα και έναντι του ανακτόρου έχει κατασκευαστεί η περίφημη δεξαμενή του Ποσειδώνα. 





Ο χώρος πίσω από τον λόφο συνεχίζει με τον περίφημο "κήπο των φασιανών", όπου και υψώνεται αρχαίος ρωμαϊκός οβελίσκος, και η ωραία κρήνη "Σένερ Μπρούνεν" (Schöner Brunnen), από την οποία και έλαβε το όνομα το ανάκτορο. 
Μετά βρίσκεται ο ζωολογικός κήπος, ο Tiergarten, που είναι ο παλιότερος εν ενεργεία ζωολογικός κήπος του κόσμου (1752) και το τεράστιο αυτοκρατορικό θερμοκήπιο. Το 1996 το ανάκτορο Σένμπρουν, ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (ΟΥΝΕΣΚΟ).
     MyPhotoPics