Bailong Elevator, ο ψηλότερος υπαίθριος ανελκυστήρας, Κίνα

Ο Bailong Elevator, που σημαίνει ανελκυστήρας των εκατό δράκων, είναι ένας γυάλινος ανελκυστήρας    χτισμένος στην πλευρά ενός τεράστιου βράχου στο Εθνικό Δασικό
Πάρκο Zhangjiajie, στην περιοχή Wulingyan στην επαρχία Χουνάν, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και έχει ύψος 326 μέτρα. Υποστηρίζεται ότι είναι ο υψηλότερος και βαρύτερος εξωτερικός ανελκυστήρας στον κόσμο. 
Η κατασκευή του ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1999 και άνοιξε για το κοινό το 2002. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ανελκυστήρα αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης και αντιπαράθεσης, καθώς η περιοχή Wulingyan είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς από το 2002. 
Οι επιχειρήσεις σταμάτησαν για 10 μήνες το 2002-2003, σύμφωνα  όμως με πληροφορίες, για λόγους ασφάλειας, και όχι για  περιβαλλοντικούς. Έχει τρεις ανελκυστήρες οι οποίοι λειτουργούν παράλληλα, προσφέροντας εκπληκτική θέα στις στήλες ψαμμίτη και τα γύρω βουνά και δάση.
Μετά από μια αναβάθμιση ταχύτητας το 2015, οι ανελκυστήρες κάνουν την ανάβαση μόλις σε ένα λεπτό και 32 δευτερόλεπτα. Κάθε ανελκυστήρας μπορεί να ανυψώσει μέχρι 4.900 κιλά και έχει χωρητικότητα 50 επιβάτες. Όλα τα ανυψωτικά οχήματα είναι εξοπλισμένα με ανιχνευτές σεισμού για γρήγορη εκκένωση σε περίπτωση σεισμού. 
Ο κύριος (χαλύβδινος) εξοπλισμός του Bailong Elevator σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την γερμανική εταιρεία Rangger Elevator Company. Στις 16 Ιουλίου 2015, ο ανελκυστήρας αναγνωρίστηκε επισήμως από το Guinness World Records ως ο ψηλότερος υπαίθριος ανελκυστήρας στον κόσμο.
   MyPhotoPics