Platalea leucorodia, χουλιαρομύτα

Η χουλιαρομύτα είναι είδος Πελαργόμορφου πτηνού της οικογένειας των Θρησκειορνιθιδών (Threskiornithidae)  που απαντάται και στον ελλαδικό χώρο. Η
επιστημονική του ονομασία είναι Platalea leucorodia και περιλαμβάνει 3 υποείδη. P. l.leucorodia, P. l. balsaci και P. l. archeri. Στην Ελλάδα απαντά το υποείδος Platalea leucorodia leucorodia.
Είναι ψηλά πουλιά που φτάνουν τα 86 εκ., με βάρος δύο κιλά. Έχουν λευκό χρώμα ενώ τα ενήλικα έχουν κιτρινωπό φτέρωμα στη βάση του λαιμού τους. Το ράμφος είναι μακρύ, σκούρο σταχτί ενώ η άκρη του είναι πλατιά σαν κουτάλι (χουλιάρη, εξ ου και το όνομα χουλιαρομύτα) και κιτρινωπή. Τα πόδια του έχουν κι αυτά την σταχτί απόχρωση. Την περίοδο της αναπαραγωγής αποκτούν ένα λοφίο κιτρινωπού χρώματος.

Ζει και φωλιάζει σε υγροβιότοπους με πλούσιους καλαμιώνες όπου και φωλιάζει σε αποικίες. φτιάχνει τη φωλιά της μέσα στην πυκνή βλάστηση των βάλτων, αλλά και σε μικρά γυμνά νησιά καθώς επίσης σε ποτάμια και λίμνες. 




Τρέφεται με μικρά ψάρια, αμφίβια και διάφορα ασπόνδυλα. Κάθε ζευγάρι γεννά 3-5 αυγά στο τέλος του Απριλίου.



Η χουλιαρομύτα είναι σπάνιο πτηνό που έρχεται στην Ευρώπη τους θερινούς μήνες ενώ τον χειμώνα μεταναστεύει στην Αφρική. Είναι πολύ σπάνιο πτηνό σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα όπου ο πληθυσμός του τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά. Τα λίγα άτομα που έρχονται τα βρίσκουμε στους περισσότερους μεγάλους υγροβιότοπους που έχουν απομείνει στη χώρα.
    MyPhotoPics