Ijburg, η "Βενετία" της Ολλανδίας

Η "Βενετία" της Ολλανδίας βρίσκεται στο ΄Αμστερνταμ. Πρόκειται για το Ijburg, έναν οικισμό που αποτελείται από τρία τεχνητά νησιά, το Steigereiland, το Haveneiland και το
Rieteilanden, στη λίμνη IJmeer ανατολικά της πόλης. Τα νησιά συνδέονται με γέφυρες κατά μήκος της κύριας αρτηρίας του IJburglaan. Στεγάζουν 16.000 ανθρώπους. 


Το φιλόδοξο έργο είναι ακόμα υπό κατασκευή και όταν ολοκληρωθεί θα διαθέτει 18.000 σπίτια για 45.000 κατοίκους, σχολεία, καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, και παραλίες.



Τα σπίτια συναρμολογούνται στο ναυπηγείο του Ουρκ, το οποίο βρίσκεται περίπου εβδομήντα χιλιόμετρα από το ΄Αμστερνταμ. Από εκεί ξεκινάει το μεγάλο τους ταξίδι με τη βοήθεια δύο ρυμουλκών κατά μήκος της λίμνης Ijssel και μέχρι την «κλειστή θάλασσα», Ijmeer. Η τιμή των πλωτών σπιτιών δεν είναι πολύ πιο ακριβή απ' ο,τι αυτή των συμβατικών σπιτιών της πόλης.
Όλα τα νησιά είναι πολύ άνετα και οι δρόμοι είναι ευρύχωροι. Είναι εξαιρετικά καλά συνδεδεμένα με το κέντρο της πόλης του Άμστερνταμ με το τραμ και μέσω του συστήματος των γεφυρών. Σε περίπου 15 λεπτά το τραμ φθάνει στον Κεντρικό Σταθμό, γεγονός που κάνει αυτό το μέρος πραγματικά βολικό για να ζήσει κανείς.


Η γέφυρα Enneus Heermabrug είναι η πιο σημαντική πύλη για το IJburg. Πήρε το όνομά της από τον πολιτικό Enneus Heerma ( 1944 - 1999 ).

   MyPhotoPics