Gerenuk, η γαζέλα - καμηλοπάρδαλης, Αφρική

Το επιστημονικό όνομα του gerenuk είναι Litocranius walleri. Το gerenuk είναι το μοναδικό μέλος του γένους Litocranius και τοποθετείται στην οικογένεια Bovidae. Το είδος περιγράφηκε
για  πρώτη φορά από τον αγγλο-ιρλανδό φυσιοδίφη Victor Brooke το 1878. Το λαϊκό όνομα "gerenuk" προέρχεται από τη σομαλική λέξη gáránúug, που σημαίνει "καμηλοπάρδαλη".
Το gerenuk, γνωστό και ως γαζέλα - καμηλοπάρδαλης, είναι μια μακρόστενη αντιλόπη που βρίσκεται στο Κέρας της Αφρικής και στα ξηρότερα μέρη της Ανατολικής Αφρικής. Το μοναδικό μέλος του γένους Litocranius. Χαρακτηρίζεται από τον μακρύ, λεπτό λαιμό και τα ψηλά άκρα του. Έχει ύψος 80-105 εκατοστά και ζυγίζει μεταξύ 28 και 52 κιλών. 
Δύο χρωματισμοί είναι σαφώς ορατοί στην λεία επίστρωση της γούνας της, το κοκκινωπό καφέ στο πάνω μέρος του σώματος ή η "σέλα" και οι πλευρές, που είναι κιτρινωπές. Το υπογάστριο και τα εσωτερικά των ποδιών είναι κρεμ, τα μάτια και το στόμα περιβάλλονται από λευκή γούνα. 


Τα θηλυκά έχουν ένα σκούρο μπάλωμα στο κεφάλι. Τα κέρατα, που υπάρχουν μόνο στα αρσενικά, έχουν σχήμα λύρας. Καμπύλα προς τα πίσω που γέρνουν ελαφρώς προς τα εμπρός και έχουν μήκος 25-44 εκατοστά.
Δραστηριοποιείται κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας και συνήθως παραμένει στη σκιά κατά το μεσημέρι. Η διατροφή και η σίτιση είναι η κύρια δραστηριότητα όλη την ημέρα. Η κοινωνική δομή αποτελείται από μικρά κοπάδια από δύο έως έξι μέλη. Τα κοπάδια τυπικά αποτελούνται από μέλη ενός μόνο φύλου και οι θηλυκές αγέλες έχουν επιπλέον τα νεαρά gerenuk.
Τρέφεται με φυλλώματα θάμνων και δέντρων, βλαστούς, βότανα, λουλούδια και φρούτα. Μπορεί να φτάσει υψηλότερα σε κλαδιά, στέκεται όρθιο στα πίσω πόδια και επιμηκύνοντας το λαιμό του φτάνει πάνω από 2 μέτρα πάνω από το έδαφος. Το gerenuk δεν πίνει νερό τακτικά. Οι κυριότεροι εχθροί του είναι τα τσιτάχ, οι ύαινες, τα λιοντάρια και οι λεοπαρδάλεις.

Αναπαράγεται καθ'όλη τη διάρκεια του έτους. Τα θηλυκά φθάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα περίπου στον ένα χρόνο ενώ τα αρσενικά στον 1,5 χρόνο. Η περίοδος κύησης είναι περίπου επτά μήνες. Γεννούν ένα μωρό σε κάθε κύηση, βάρους περίπου 3 κιλών. Το Gerenuk μπορεί να ζήσει δεκατρία χρόνια ή περισσότερο σε αιχμαλωσία και τουλάχιστον οκτώ χρόνια στην άγρια φύση. 


  Δύο μηνών
  Θηλυκό
  Αρσενικό
  Ζευγάρι
           MyPhotoPics