Αη Στράτης, Ελλάδα

Ο Άγιος Ευστράτιος (Αη Στράτης) είναι νησί του ΒΑ Αιγαίου, Ελλάδα, με 270 κατοίκους (απογραφή 2011). Διοικητικά ανήκει στην ...
Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Ελλάς. Είναι το πιο απομονωμένο νησί του Αρχιπελάγους. 

Η γεωλογική σύστασή του είναι ηφαιστειογενής. Το έδαφoς είναι λοφώδες και δεξιά και αριστερά της κορυφογραμμής που διασχίζει από Β. προς Ν. το νησί σχηματίζονται λόφοι που προχωρούν προς τη θάλασσα με γκρεμούς. Οι υψηλότερες κορυφές είναι το Σημάδι (298μ.), ο Άγιος Αλέξης και ο Προφήτης Ηλίας.


Ανάμεσα στους λόφους της δυτικής πλευράς σχηματίζονται μικρές κοιλάδες που τελειώνουν σε γραφικές αμμουδερές ακρογιαλιές.  Στη ΒΑ πλευρά του νησιού απλώνεται μια επικλινής πεδινή ζώνη μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου.
Επίγεια τρεχούμενα ή στάσιμα νερά δεν υπάρχουν, μόνο υπόγεια. Η μεγαλύτερη πηγή είναι στη Μεγάλη Παναγιά ανατολικά του χωριού, απ΄όπου γίνεται και η ύδρευση των κατοίκων. Το κλίμα κατατάσσεται στα ημίυγρα με μέτριες βροχές και σπάνια χιόνια.

Τα παλαιότερα κατάλοιπα της ανθρώπινης παρουσίας στο νησί βρίσκονται στην ανατολική ακτή και χρονολογούνται στη μυκηναϊκή περίοδο, ενώ λείψανα των ιστορικών χρόνων υπάρχουν σε όλη σχεδόν τη δύσβατη και άγονη έκταση. 

"Μολών λαβέ" προς τιμήν του Υποσμηναγού Νίκου Σιαλμά στον Άη Στράτη

   MyPhotoPics