Anchorage, Αλάσκα

Το Άνκορεϊτζ (αγγλικά Anchorage), αναφέρεται στα ελληνικά και ως Άνκορατζ, είναι μία ενοποιημένη πόλη-κομητεία στην Αλάσκα. Σύμφωνα με την απογραφή του
2010 το Άνκορεϊτζ έχει 291.826 κατοίκους, ενώ στην μητροπολιτική περιοχή της, που περιλαμβάνει τη γειτονική Ματανούσκα - Σουσίτνα Μπόροου, έχει 380.821 κατοίκους. Είναι η μεγαλύτερη πόλη της Αλάσκα και αποτελεί από μόνη της το 40% του πληθυσμού της πολιτείας. 
Στα τέλη του 19ου αιώνα ήταν μια κωμοπόλη σαν τις υπόλοιπες στη νότια Αλάσκα, σε μια περιοχή με λίγα πολύτιμα μετάλλα. Αυτό που διαφοροποίησε το Άνκορεϊτζ ήταν το γεγονός ότι επιλέχθηκε ως λιμάνι για τη κατασκευή του σιδηροδρόμου της Αλάσκα από την Επιτροπή Μηχανικής της Αλάσκα (Alaska Engineering Commission). Στο Άνκορέϊτζ ήταν τα κεντρικά γραφεία. 
Η πόλη αναπτύχθηκε γρήγορα εξαιτίας του σιδηροδρόμου και το 1920 έλαβε καθεστώς πόλης, ενώ την ανάπτυξη επιτάχυνε περισσότερο η αεροπορική σύνδεση με τις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1930. Το 1964 η πόλη χτυπήθηκε από ένα σεισμό μεγέθους 9,2 ρίχτερ, ο οποίος θεωρείται ο δεύτερος ισχυρότερος που έχει καταγραφεί. Ένα άλλο σημαντικό γεγονός για την πόλη ήταν η ανακάλυψη πετρελαίου στη βόρεια Αλάσκα το 1968.


"Anchorage Welcomes You" έξω από το Διεθνές Αεροδρόμιο Ted Stevens Anchorage. Η πόλη είναι γνωστή για την επίδειξη άφθονων λουλουδιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Άλλωστε γι' αυτό λέγεται και "η πόλη των φώτων και των λουλουδιών".
Το κέντρο τεχνών της Αλάσκα. Άνοιξε το 1988, αποτελείται από τρία θέατρα:
Η αίθουσα συναυλιών Evangeline Atwood, με 2.000 θέσεις
Το θέατρο Discovery, με 700 θέσεις
Το θέατρο Sydney Laurence (Sydney Laurence ζωγράφος), με 340 θέσεις


Το χρυσό κτίριο στα δεξιά, το Conoco-Phillips, είναι το ψηλότερο κτίριο στην Αλάσκα. Είναι ένα κτίριο γραφείων ύψους 90,2 μέτρων, με 22 ορόφους, που ξεκίνησε να χτίζεται το 1981 και ολοκληρώθηκε το 1983.


Το Μουσείο Αεροπορίας της Αλάσκα, στο παρελθόν ήταν Μουσείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, βρίσκεται στη βάση υδροπλάνων στην λίμνη Hood. Εκθέτει πάνω από τριάντα αεροσκάφη, έχει ένα υπόστεγο αποκατάστασης, προσομοιωτές πτήσης, δύο θέατρα, και ένα ένα εθνικό μνημείο. 
Το Μουσείο Anchorage είναι ένα μεγάλο μουσείο τέχνης, ιστορίας, εθνογραφίας, οικολογίας και επιστήμης που βρίσκεται σε ένα σύγχρονο κτίριο στην καρδιά του Anchorage της Αλάσκα. Είναι αφιερωμένο στη μελέτη και εξερεύνηση της γης, των λαών, της τέχνης και της ιστορίας της Αλάσκα. Άνοιξε το 1968 σε κτήριο 930 τ.μ. Σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Mitchell και Giurgola.
Το Πανεπιστήμιο. Οι αρχιτέκτονες Hyer και ZGF από το Σιάτλ κλήθηκαν στο Άνκορατζ να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν μια πολύπλοκη εγκατάσταση για την εδραίωση της διδασκαλίας των επιστημών και των εργαστηριακών εγκαταστάσεων στην υπάρχουσα πανεπιστημιούπολη του UAA. Το έργο απαιτούσε βιώσιμα σχεδιαστικά μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή των γύρω δασών και υγροτόπων.
Ο Βοτανικός Κήπος των 110 στρεμμάτων βρίσκεται στο Πάρκο Bicentennial. Πρόκειται για μια ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική οργάνωση που ξεκίνησε το 1993, είναι ανοιχτή όλο το χρόνο. Σκοπός του Κήπου είναι να ενισχύσει την ομορφιά και την αξία του φυτικού είδους μέσω της εκπαίδευσης, της συντήρησης, της αναψυχής και της έρευνας.
 Άνκορέϊτζ το 1950
   MyPhotoPics