Arendal, Νορβηγία

Το Arendal είναι ένας δήμος στην επαρχία Aust-Agder στη νοτιοανατολική Νορβηγία. Ανήκει στην περιοχή Sorlandet. Το διοικητικό κέντρο του δήμου είναι η πόλη
Arendal. Μερικά από τα χωριά του είναι: Rykene, Eydehavn, F?rvik, Strengereid, Kilsund, Brattekleiv, Longum, Saltrod, Staubo, Vrengen, Kolbjorsvik, κ.α. Ιδρύθηκε ως δήμος την 1η Ιανουαρίου 1838 και έχει πληθυσμό 44 800 κατοίκους.


Η παλαιά νορβηγική μορφή του ονόματος ήταν πιθανώς Arnardalr. Το πρώτο στοιχείο είναι η γενική πτώση του ρην που σημαίνει «αετός» και το τελευταίο στοιχείο είναι το dalr ή «dale», που σημαίνει «κοιλάδα», δηλαδή, "κοιλάδα του αετού". Το οικόσημο της Arendal χορηγήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 1924 (με βάση μια παλαιότερη σφραγίδα).



Συνορεύει νοτιοδυτικά με το Grimstad, στα βορειοδυτικά με το Froland, στα βορειοανατολικά με το Tvedestrand, και στα νοτιοανατολικά με τον Skaggerak. Η λίμνη Rore βρίσκεται στα σύνορα με το Grimstad μαζί με τον ποταμό Nidelva.
Στη μέση του κέντρου της πόλης του Arendal είναι μια περιοχή με ξύλινα σπίτια που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα. Αυτή η περιοχή ονομάζεται Tyholmen και είναι ό, τι έχει απομείνει από τα κτίρια πριν από τον 19ο αιώνα. Το εσωτερικό λιμάνι της Arendal ονομάζεται "Pollen", όπου βρίσκονται η αγορά ψαριών, οι παμπ και τα εστιατόρια. Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας δεσπόζει στον ορίζοντα αυτής της περιοχής.

Ο Φάρος Lille Torungen βρίσκεται στο μικρό νησί Lille Torungen έξω από την Arendal. Ο φάρος έχει 28,9 μέτρα ύψος. Το Lille Torungen και το Store Torungen κατασκευάστηκαν ως δίδυμοι φάροι, και οι δύο βρίσκονται στην αποβάθρα της ναυτιλίας Arendal.

Ο Φάρος Sandvigodden βρίσκεται επίσης στο νησί Hisoya έξω από την Arendal. Το φως του σηματοδοτεί τη δυτική πλευρά της εισόδου στο στενό του Galtesundet, που οδηγεί βόρεια στην πόλη του Arenda. Έχει ύψος 14 μέτρα.

Το Stromsbo gard είναι ένα αρχοντικό σε μια ιστορική φάρμα που βρίσκεται δυτικά του κέντρου της Arendal. Το αρχοντικό χρονολογείται από τη δεκαετία του 1760. Από το 1804 το αρχοντικό και το αγρόκτημα ανήκουν σε μέλη της οικογένειας Herlofson. Ο Peter Herlofson ανέλαβε το αγρόκτημα και έδωσε στο κτίριο την παρούσα μορφή του.
MyPhotoPics