Σπήλαιο Fingal, Σκωτία

Το Σπήλαιο Fingal είναι μια θαλάσσια σπηλιά στο ακατοίκητο νησί Staffa, στο Inner Hebrides της Σκωτίας. Έγινε γνωστό ως σπήλαιο Fingal μετά τον επώνυμο ήρωα  
ενός επικού ποιήματος του 18ου αιώνα του Σκωτσέζου ποιητή-ιστορικού James Macpherson.
Είναι κατασκευασμένο εξολοκλήρου από εξαγωνική συνένωση βασάλτη μέσα σε ρέουσα λάβα Παλαιόκαινου εποχής και έχει δομή παρόμοια με το λιθόστρωτο μονοπάτι του γίγαντα στη Βόρεια Ιρλανδία. (Έχει γίνει σχετική ανάρτηση παλαιότερα).
Η ψύξη των άνω και κάτω επιφανειών της στερεοποιημένης λάβας οδήγησε σε συρρίκνωση και διάσπαση, ξεκινώντας με ένα στέρεο τετραγωνικό σχέδιο και την μετάβαση σε ένα κανονικό εξαγωνικό σχέδιο κατάγματος κάθετα προς τις επιφάνειες ψύξης. 
Όπως η ψύξη συνεχίστηκε αυτές οι ρωγμές επεκτάθηκαν σταδιακά προς το κέντρο της ροής, με αποτέλεσμα τις μακριές εξαγωνικές στήλες που βλέπουμε σήμερα. Παρόμοια εξαγωνικά σχήματα βρίσκονται σε ρωγμές στη λάσπη αποξήρανσης όπου η συστολή οφείλεται στην απώλεια του νερού αντί της ψύξης.
Το μέγεθός του, η φυσική θολωτή οροφή και οι απόκοσμοι ήχοι που παράγονται από τους απόηχους των κυμάτων, δίνουν την ατμόσφαιρα ενός φυσικού καθεδρικού ναού. Το σπήλαιο έχει μια μεγάλη τοξωτή είσοδο από όπου εισχωρεί η θάλασσα σε όλο το μήκος του. 
Πολλές τοπικές επιχειρήσεις περιλαμβάνουν ένα πέρασμα από το σπήλαιο, ως αξιοθέατο για κρουαζιέρες, από επίσης τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, είναι δυνατό να το επισκεφτεί κανείς με τα πόδια, όπου μια σειρά από στήλες αποτελούν ένα διάδρομο ακριβώς πάνω από το επίπεδο της στάθμης της θάλασσας που επιτρέπει την εξερεύνησή του. 
    ΜyPhotoPics