Νήσος Σχοινούσα, Ελλάς

Bρίσκεται στο κέντρο περίπου του συμπλέγματος των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων, νότια της Νάξου και βορειανατολικά της Ηρακλειάς, Ελλάς. Έχει έκταση 8,144 τ. χλμ. Ανήκει στην επαρχία της Νάξου και έχει τακτική συγκοινωνία. Το λιμάνι του νησιού, το Μερσίνι, θεωρείται ένα από τα καλύτερα καταφύγια μικρών σκαφών σε όλο το Αιγαίο. 
Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Σχοινούσσα. Το νησί
κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Σύμφωνα με την παράδοση το όνομά του το χρωστά στο θαμνώδες φυτό σχίνο που ευδοκιμεί σε όλο το νησί. Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή σύμφωνα με την οποία το νησί πήρε το όνομά του από τον Ενετό άρχοντα Σχινόζα.
Έχει δύο οικισμούς, τη Χώρα και τη Μεσαριά. Ο οικισμός της Χώρας είναι κτισμένος σε ύψωμα, στην ενδοχώρα του νησιού και απέχει 1,2 χλμ. από το λιμάνι. Ο δεύτερος οικισμός του νησιού, η Μεσαριά απέχει 2,5 χλμ. από τη Χώρα. Η ψηλότερη κορυφή του νησιού είναι ο Μύλος με υψόμετρο 133 μέτρα.
Διαθέτει συνολικά 18 παραλίες. Κατά την περιήγηση στις ακρογιαλιές του νησιού, ξεκινώντας από το λιμάνι, συναντάμε την παραλία Μερσίνι, το Τσιγκούρι, το Λιβάδι, η Λιώλιου, την Ψιλή Άμμο, τον Αλμυρό, κ.α.Το οδικό δίκτυο είναι υποτυπώδες και στις περισσότερες παραλίες φτάνει μόνο χωματόδρομος, αυτό όμως αποτελεί μάλλον ακόμη ένα στοιχείο γραφικότητας.
    MyPhotoPics