Η απόκοσμη λίμνη Mono στην Καλιφόρνια, ΗΠΑ

Στο Mono County βορειοανατολικά του Yosemite National Park, βρίσκεται μια αλμυρή λίμνη που η ηλικία της έχει προσδιοριστεί ότι
πλησιάζει τα 760.000 χρόνια. Χαρακτηριστικό της λίμνης είναι ότι το νερό της είναι ανεξήγητα αλμυρό και αλκαλικό. Αυτό που την έχει κάνει όμως ιδιαίτερα δημοφιλή είναι οι παράξενοι βραχώδες σχηματισμοί της που δίνουν στον επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται σε άλλο πλανήτη. 
Οι απόκοσμοι βράχοι σχηματίστηκαν από ηφαιστειακή τέφρα και αποκαλύφθηκαν όταν η στάθμη της λίμνης μειώθηκε με το πέρασμα των χρόνων. Το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της λίμνης Mono είναι ένας παράξενος πώρινος σχηματισμός, που δίνει στη λίμνη άλλες κοσμικές εικόνες ή ομοιότητες με το φεγγάρι. Αποτελεί βιότοπο σπάνιων πτηνών αλλά τα ψάρια δεν μπορούν να επιβιώσουν λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης αλατιού και  υψηλής αλκαλικότητας των υδάτων. Μόνο λίγα φύκη αναπτύσσονται.
Στο εσωτερικό της υπάρχουν δύο όμορφα νησιά, το Paoha και το Negit, ενώ αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι οι εντυπωσιακοί βραχώδεις σχηματισμοί που υπάρχουν σε ολόκληρη την επιφάνειά της. Οι σχηματισμοί αυτοί αποτελούνται κυρίως από ασβεστόλιθο, ενώ οι μεγαλύτεροι βράχοι βρίσκονται στο νότιο άκρο της λίμνης, κάποιοι από τους οποίους φτάνουν τα 30 μέτρα ύψος! Επιπλέον, τα πετρώματα ηφαιστειακής τέφρας που υπάρχουν στις ακτές της δημιουργούν ένα … εξωγήινο τοπίο!

Στην λίμνη Mono ζει και το διάσημο πλέον βακτήριο GFAJ-1 που, όταν στερηθεί τον φωσφόρο, βάζει στο DNA του το δηλητηριώδες στοιχείο Αρσενικό. Τo όνομα του βακτηρίου είναι από τα αρχικά του "Give Felisa a Job", από την Felisa Wolfe-Simon, επιστήμονα της NASA, που το απομόνωσε.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια τα επίπεδα της στάθμης των νερών μειώνονται δραματικά, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα αλλά και εξαφάνιση κάποιων ειδών πτηνών από την ευρύτερη περιοχή. Μια ειδική Επιτροπή έχει συσταθεί για την προστασία της.
    MyPhotoPics