Ι Ν Αγίου Αντωνίου, Αγιοφάραγγο, Ηράκλειο, Κρήτη, Ελλάς

Λίγες δεκάδες μέτρα πριν την παραλία του Αγιοφάραγγου, δεσπόζει στο επιβλητικό βραχώδες φαράγγι η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, που υπήρξε κέντρο του ασκητισμού της
περιοχής. Χτισμένη τον 14ο αιώνα με πρόσβαση κλειστή ωστόσο, με κάγκελο στο εσωτερικό του κυρίως ναού, λόγω των κατασκηνωτών που έβρισκαν εκεί την εύκολη λύση της διανυκτέρευσης, μη σεβόμενοι την ιερότητα του χώρου.

Λέγεται ότι έχει ανακαινιστεί τρεις φορές για να πάρει τη σημερινή της μορφή. Αρχικά ήταν ένα μικρό εκκλησάκι σε μια μικρή σπηλιά μέσα στο βράχο αλλά καθώς περνούσαν τα χρόνια και μεγάλωνε ο αριθμός των ασκητών χρειαζόταν μεγαλύτερη εκκλησιά γι’ αυτό και την μεγάλωσαν. 

Για τρίτη και τελευταία φορά ανακαινίστηκε ή μεγάλωσε κατά τον 14ο ή 15ο αιώνα και έτσι διατηρείται μέχρι σήμερα. Είναι αρίστης τεχνικής αρχιτεκτονικής και είχε τοιχογραφηθεί αλλά λόγω του ότι βρίσκεται κοντά στην θάλασσα οι τοιχογραφίες καταστράφηκαν.
Έξω από το ναό υπάρχει ένα πηγάδι με πόσιμο, όπως αναγράφει η πινακίδα του νερό, όπου προφανώς θα προμηθεύονταν το νερό τους οι ασκητές της περιοχής εφόσον δεν υπάρχει άλλη πηγή στην περιοχή. Νότια από την εκκλησία πάνω σ’ ένα μικρό ύψωμα βρέθηκε κυκλικός θολωτός μινωικός τάφος που δείχνει την ανθρώπινη παρουσία από την Μινωική εποχή.
Παραλία Αγιοφάραγγου

MyPhotoPics