Φάρος Ακρωτήρι, Σαντορίνη, Ελλάς

Κοντά στο Ακρωτήρι, Σαντορίνη, Ελλάς, σε υψόμετρο 58 μέτρων, βρίσκεται ένας από του καλλίτερους φάρους του ελληνικού δικτύου, καθώς το Ακρωτήρι βρίσκεται ακριβώς στον άξονα
Πειραιά – Αλεξάνδρεια. Ο φάρος κτίσθηκε το 1892, κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας στο νησί, από γαλλική εταιρεία. Στην αρχή δούλευε με πετρέλαιο και η φωτεινότητα του έφθανε τα 23 ναυτικά μίλια. 
Aνακαινίστηκε το 1925. Η λειτουργία του διακόπηκε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. To 1983 ηλεκτροδοτήθηκε και από το 1988 έγινε πλήρως αυτοματοποιημένος. Στα νότια του φάρου βρίσκεται ένα καλό αγκυροβόλιο, που προστατεύεται από βόρειους ανέμους, το οποίο οι ντόπιοι το αποκαλούν Λιμνιονάρι ή Λιμανάρι.
Υπάρχει  ασφαλτωμένος δρόμος από το λιμάνι της Θήρας (Φηρά) μέχρι την είσοδο του φάρου (πάρκινγκ). Το κοντινότερο χωριό, το Ακρωτήρι, απέχει 5 χιλιόμετρα. Είναι περιφραγμένος με πέτρινο τοιχίο στη βόρεια πλευρά και συρματόπλεγμα στις υπόλοιπες πλευρές ύψους 2 μέτρων.
Είναι περιμετρικά βραχώδης, αμφιθεατρικός και δεν προσφέρεται για μπάνιο. Αποτελείται από λιθόκτιστο τετράγωνο πύργο ύψους 10 μέτρων και το εστιακό του ύψος είναι 100 μέτρα. Εκπέμπει λευκό φως κάθε 10 δευτερόλεπτα και η ακτινοβολία του είναι 24 ναυτικά μίλια.
  Φηρά
   MyPhotoPics