Fastnet Rock, Ιρλανδία

Fastnet Rock ονομάζεται το μικρό νησάκι στα ανοιχτά του νότιου άκρου της Ιρλανδίας, στον Ατλαντικό Ωκεανό. Η βραχονησίδα αυτή βρίσκεται 6,5  χιλιόμετρα από το Cape Clear Island 
και 13 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ιρλανδία, στο ύψος της κομητείας του Κορκ.
Η ονομασία Fastnet Rock είναι ιρλανδικής προέλευσης και σημαίνει, σε ελεύθερη μετάφραση, "Ο μοναχικός βράχος". Άλλες ονομασίες του νησιού είναι "Ireland’s Teardrop", διότι λέγεται ότι ήταν το τελευταίο πράγμα που έβλεπαν οι Ιρλανδοί που το 19ο αιώνα έφευγαν μετανάστες στη Β. Αμερική.
Είναι ένα μικρό νησάκι αργίλου - σχιστόλιθου με φλέβες χαλαζία. Υψώνεται περίπου 30 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και διαχωρίζεται από το πολύ μικρότερο νότιο Little Fastnet από ένα πλάτος 10 μέτρων. Ο σημερινός φάρος είναι ο δεύτερος που κατασκευάστηκε στον βράχο και είναι ο υψηλότερος στην Ιρλανδία.
Η κατασκευή του πρώτου φάρου άρχισε το 1853 και άναψε για πρώτη φορά την 1η Ιανουαρίου 1854. Κατασκευάστηκε από χυτοσίδηρο με εσωτερική επένδυση από τούβλο και σχεδιάστηκε από τον George Halpin.  Είχε ύψος 19 μέτρα και ο φανός στην κορυφή είχε ύψος 9 μέτρα. Είχε λαμπτήρα καύσης πετρελαίου 38 κιλοκανδελών, (Kilocandela είναι μέτρο της φωτεινής έντασης), σε αντίθεση με τους σύγχρονους φάρους συνήθως παράγουν 1.300 χιλιοκάνδελα. 
Το 1891 οι Επίτροποι της Ιρλανδίας αποφάσισαν ότι το φως δεν ήταν επαρκώς ισχυρό και τον αντικατέστησαν με έναν καινούργιο κατασκευασμένο από πέτρα. Ο νέος φάρος σχεδιάστηκε από τον William Douglass και χτίστηκε υπό την εποπτεία του James Kavanagh. Η κατασκευή άρχισε το 1897. Ο νέος φάρος τέθηκε σε λειτουργία στις 27 Ιουνίου 1904.
Η τοιχοποιία του πύργου έχει ύψος 45 μ. αλλά το σημείο εστίασης του φωτός είναι 48 μέτρα πάνω από το ύψος του νερού. Η βάση του φάρου έχει διάμετρο 16 μ. Το αρχικό φως ατμού παραφίνης αντικαταστάθηκε με ένα ηλεκτρικό στις 10 Μαΐου 1969. Στα τέλη Μαρτίου 1989 ο φάρος μετατράπηκε σε αυτόματη λειτουργία.
  Fastnet Rock, πίνακας του ζωγράφου Kieran McElhinney
    MyPhotoPics