Νήσος Χάλκη, Ελλάδα

Η Χάλκη είναι ένα μικρό νησί που ανήκει στα Δωδεκάνησα και βρίσκεται λίγο δυτικά από την Ρόδο. Είναι    ένα ορεινό νησί με τραχύ πετρώδες έδαφος. Πρωτεύουσα, λιμάνι και μοναδικός
κατοικημένος οικισμός είναι ο Νημποριός (αλλιώς Εμπορειός ή Ημπορειός). Πρόκειται για γραφικό και όμορφο οικισμό με παραδοσιακό ύφος και έναν έντονο αέρα αρχοντιάς.

Έχει ανακηρυχθεί από την Unesco ως κέντρο ειρήνης και φιλίας, με αποτέλεσμα να την επισκέπτεται αρκετή νεολαία και όχι μόνο. Είναι ένα νησί ανόθευτο από τον τουρισμό για ήσυχες διακοπές και χαλάρωση, χωρίς καθόλου νυχτερινή ζωή.
Μεγάλο πανηγύρι γίνεται στην Χάλκη στις 29 Αυγούστου, στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Αλάργα. Εάν ακούσετε ονόματα όπως Συντροφιός, Λευκωσία και Γλεντούσης μην παραξενευτείτε, αφού οι ντόπιοι έχουν ασυνήθιστα ονόματα με συχνά αρχαίες ρίζες.
Αξιοθέατα στην Χάλκη:

Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης.
Η εκκλησιαστική ιστορία της Χάλκης ξετυλίγεται μέσα από 70 περίπου αντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης του 18ου μέχρι και του 20ου αιώνα.

Λαογραφικό Μουσείο Χάλκης.

Το Παραδοσιακό Σπίτι της Χάλκης διαθέτει εκτός από λαογραφικά εκθέματα και μερικά αρχαιολογικά ευρήματα, όπως αμφορείς που προέρχονται από ναυάγιο και τμήμα ανάγλυφης στήλης.      


Ναός Αγίου Νικολάου.
Το εντυπωσιακότερο από τα αξιοθέατα στην Χάλκη χάρη στην μοναδική ασπρόμαυρη βοτσαλωτή αυλή, το θαυμάσιο καμπαναριό και τις αξιοθαύμαστες τοιχογραφίες.


Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Αλάρκα.
Ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα στα Δωδεκάνησα. Η εικόνα είναι του 1835 και η μονή ακόμα παλαιότερη.








Δημαρχείο



Αρχαιολογικός Χώρος Χωριού και Μεσαιωνικό Κάστρο.
Από το Κάστρο και την αρχαία πόλη Χωριό, παλιά πρωτεύουσα του νησιού, σώζονται μόνο οι τοίχοι από τις αρχαίες κατοικίες καθώς και ερείπια από τα θεμέλια του κάστρου. Από το Φρούριο του Κάστρου αξίζει να θαυμάσετε την υπέροχη θέα στο Καρπάθιο Πέλαγο.



Στην είσοδο του κάστρου υπάρχει εντοιχισμένο το οικόσημο του Μεγάλου Μάγιστρου του τάγματος των Ιπποτών, Pierre d’Aubusson (Πιέρ Ντ’ Ωμπουσόν, 1476-1503).




Η Χάλκη διαθέτει λίγες και μικρές, αλλά πανέμορφες παραλίες με διάφανα νερά. Όσες παραλίες δεν είναι κοντά στο Νημποριό είναι εύκολα προσβάσιμες με καραβάκια. Κάποιες από αυτές είναι:
Η Φτενάγια, νοτιοανατολική Χάλκη 
Ο Πόνταμος, ανατολική Χάλκη
Η Τραχιά, νότια Χάλκη.  Μια λεπτή λωρίδα γης που ενώνει την χερσόνησο της Τραχιάς με την υπόλοιπη Χάλκη.
    MyPhotoPics