Μπούρτζι, νήσος Σκιάθος, Ελλάς

Στη Σκιάθο υπάρχουν δυο λιμάνια, το εμπορικό και το παλιό, τα οποία χωρίζονται από την Χερσόνησο,    Νησάκι, Μπούρτζι. Το 1207 τα αδέλφια Γκύζη κατέβαλαν το νησί και έχτισαν το μικρό ενετικό φρούριο, Μπούρτζι. Είχε επάλξεις και πολεμίστρες, ενώ δεξιά κι αριστερά της πύλης είχε δύο κυκλικούς πύργους. Ήταν αναποτελεσματικό όμως για την προστασία του πληθυσμού και στα μέσα του 14ου αιώνα μεταφέρθηκε η πρωτεύουσα στο Κάστρο. 

Το 1660 καταστράφηκε από τον Ενετό ναύαρχο Φραγκίσκο Μοροσίνι (ο οποίος βομβάρδισε επίσης και τον Παρθενώνα). Σήμερα μπορείτε να δείτε τα χαλάσματα του κάστρου και το σημείο που ήταν χτισμένη η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και η δεξαμενή του κάστρου.

Μετά την απελευθέρωση από τους τούρκους, στο Μπούρτζι λειτούργησε το πρώτο λοιμοκαθαρτήριο του νησιού, ενώ το 1906 στο κέντρο της χερσονήσου χτίστηκε δημοτικό σχολείο, δωρεά του Ανδρέα Συγγρού, το οποίο σήμερα έχει μεταμορφωθεί σε πολιτιστικό κέντρο όπου δίνονται κάθε καλοκαίρι θεατρικές παραστάσεις. Το 1925, στον προαύλιο χώρο του σχολείου, τοποθετήθηκε η προτομή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.


Τέλος, μέσα στο Μπούρτζι λειτουργεί και δημοτικό καφενείο, στο οποίο οργανώνονται ξεχωριστές βραδιές, που συμβαδίζουν αρμονικά με το ύφος και την ατμόσφαιρα της μικρής καταπράσινης χερσονήσου.




Το άγαλμα του ναύτη στην πλώρη του πλοίου
    MyPhotoPics