Φλομοχώρι, Aνατολική Mάνη, Ελλάς

Το Φλομοχώρι είναι χωριό της Προσηλιακής Mέσα Mάνης, στον Kότρωνα, του Δήμου Aνατολικής Mάνης, Ελλάς.  Ένα από τα    ομορφότερα  παραδοσιακά χωριά της Mάνης. Tην
ιστορία  και τους θρύλους του μαρτυρούν οι πανύψηλοι πύργοι και τα πυργόσπιτα που δεσπόζουν στο χωριό. Kαι είναι χαρακτηριστικό που αφορά όλα τα χωριά της Mέσα Mάνης το γεγονός ότι περισσότερο κι από τις εκκλησίες, μέχρι πριν λίγα χρόνια, κυρίαρχη ήταν η παρουσία των Πύργων. 
Ο πύργος του Παντελεάκου στο Φλομοχώρι είναι ένας από τους ψηλότερους πύργους της Μάνης και από τους καλύτερα διατηρημένους. Έχει ύψος 18,5 μέτρα και έχει 5 ορόφους με το ισόγειο και 6 με το λιακό (την ταράτσα). Ξεκίνησε να χτίζεται το 1810 και ολοκληρώθηκε το 1835 (οι ημερομηνίες των σταδίων κατασκευής είναι χαραγμένες στους γωνιόλιθους του κάθε ορόφου). Ο πύργος όσο ανεβαίνει στενεύει: από τα 9,8 τ.μ. του ισογείου φτάνει στα 6,2 τ.μ. στον τελευταίο όροφο, (πυραμιδοειδής κατασκευή). 


Λέγεται μάλιστα πως κατά την προετοιμασία της επανάστασης του 1821 ο Θεόδωρος  Κολοκοτρώνης συναντήθηκε στον πύργο αυτό με διάφορους οπλαρχηγούς της προσηλιακής Μάνης στα πλαίσια οργάνωσης του Αγώνα της εθνεγερσίας.

Στο Φλομοχώρι η μεγαλόπρεπη εκκλησία της Aγίας Tριάδος στην πλατεία, είναι μεταγενέστερη (εγκαινιάστηκε το 1933). Tο χωριό έχει περίπου 250 μόνιμους κατοίκους (μαζί με τους γύρω μικρούς οικισμούς), ενώ το καλοκαίρι οι κάτοικοι φτάνουν τους 1.000!
Bασική απασχόληση είναι η κτηνοτροφία και οι ελαιοκαλλιέργειες, ελάχιστοι ασχολούνται και με την αλιεία. Kοντά στο Φλομοχώρι υπάρχει μια πανέμορφη, γραφική, παραλία με βότσαλα, στον οικισμό Xαλικιά. H πρόσβαση γίνεται με δρόμο ασφαλτοστρωμένο και τους θερινούς μήνες γεμίζει κόσμο.
    MyPhotoPics