Νήσος Tioman, Μαλαισία

Το νησί Tioman (Malay: Pulau Tioman) είναι ένα νησί στην περιοχή Rompin, Pahang, Μαλαισία. Βρίσκεται 32 χλμ. από την ανατολική ακτή του κράτους, έχει μήκος περίπου 21 χλμ. και πλάτος 12 χλμ. Έχει επτά χωριά, το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο είναι το Kampung Tekek στην κεντρική δυτική ακτή. 
Το πυκνό δασώδες νησί είναι αραιοκατοικημένο και περιβάλλεται από πολυάριθμους κοραλλιογενείς υφάλους, καθιστώντας το δημοφιλές για καταδύσεις, κολύμβηση με αναπνευστήρα και σέρφινγκ. Υπάρχουν πολλά θέρετρα και σαλέ για τουρίστες. Δεν επιτρέπει στα κτήρια να έχουν περισσότερους από 3 ορόφους.
Υπάρχουν πολλά προστατευόμενα είδη θηλαστικών στο νησί, όπως το μπιτουρόνγκ, ο μακρύς μαύρος σκίουρος, ο μαύρος γιγαντιαίος σκίουρος, ο κόκκινος γιγαντιαίος σκίουρος, ελάφια , πέρδικες, 45 είδη θηλαστικών και 138 είδη πτηνών.

Μεταξύ αυτών  συμπεριλαμβάνεται και το μεγαλοπρεπές fregatebird, το οποίο είναι ένα τροπικό  αρπακτικό θαλάσσιο πτηνό με σκούρο πτέρωμα, μακριά στενά φτερά, βαθιά διχαλωτή ουρά και ένα μακρύ γαμψό ράμφος.
Kampung Tekek
    MyPhotoPics