Μπουράνο, το χρωματιστό νησί της Ιταλίας

Το Μπουράνο είναι ένα νησάκι στη βόρεια Ιταλία διάσημο για τις δαντέλες και τα πολύχρωμα σπίτια του και γνωστό και ως ένα από τα δέκα πιο χρωματιστά μέρη στον κόσμο. Βρίσκεται στη
λιμνοθάλασσα της Βενετίας και απέχει από το κέντρο της, την πλατεία του Αγίου Μάρκου, μόλις 7 χιλιόμετρα ενώ η πρόσβαση σ’ αυτό γίνεται μόνο από θαλάσσης.

Τα σπίτια του νησιού είναι βαμμένα σε έντονα και χαρούμενα χρώματα αλλά όχι άναρχα και αν κάποιος θέλει να βάψει το σπίτι του, πρέπει να στείλει αίτημα στην κυβέρνηση, ώστε να ενημερωθεί για το ποια χρώματα επιτρέπονται στη δική του γειτονιά. 
Αναζητήστε το Casa di Bepi, το πιο έγχρωμο σπίτι του νησιού, διακοσμημένο με γεωμετρικές μορφές οποιουδήποτε σχήματος όπως κύκλοι, τετράγωνα, τρίγωνα, βαμμένα με όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Ο Bepi, γνωστός και ως Giuseppe Toselli, ήταν  εραστής της ζωγραφικής. Κάθε μέρα έφτιαχνε ένα καινούργιο σχέδιο μέχρι τον θάνατό του. Έκτοτε ενώ το σπίτι έχει ανακαινιστεί, η εξωτερική του όψη έχει παραμείνει αμετάβλητη.
Σύμφωνα με τους ντόπιους η παράδοση ξεκίνησε από ψαράδες οι οποίοι έφευγαν από τα σπίτια τους για πολύ καιρό και άρχισαν να τα βάφουν με έντονα διαφορετικά χρώματα για να τα ξεχωρίζουν από μακριά μέσα από τις βάρκες τους όταν είχε ομίχλη.
Το Μπουράνο έχει πέντε γειτονιές, τρία κανάλια και περίπου 2800 κατοίκους.  Είναι τόσο μικρό που μπορείτε να το γυρίσετε με τα πόδια μέσα σε λίγη ώρα και να ανακαλύψετε όλες τις ευχάριστες εκπλήξεις που κρύβονται στα δρομάκια του. Είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου καλυμμένο από κτίρια κατοικιών, με λίγους μικρούς χώρους πρασίνου. Στο νησί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα.
Άλλα αξιοθέατα είναι: 




Η πλατεία Γκαλούππι (Piazza Galuppi), η μοναδική πλατεία του νησιού






Η εκκλησία του Αγίου Μαρτίνου (San Martino) με το καμπυλωτό καμπαναριό και ζωγραφική του Giambattista Tiepolo (Crupision, 1727)










Tο Ορατόριο της Σάντα Μπάρμπαρα












Tο Μουσείο, με την Σχολή της δαντέλας.











Κατοικημένη περιοχή


    MyPhotoPics