Νεράιδα, Κοζάνης, Ελλάδα

H Νεράιδα είναι οικισμός - δημοτικό διαμέρισμα (πρώην κοινότητα) του Δήμου Σερβίων, στον Νομό Κοζάνης της Μακεδονίας και βρίσκεται στη λίμνη του Αλιάκμονα, 1 χλμ.
από τη γέφυρα Πολυφύτου (τμήμα της εθνικής οδού Αθηνών-Κοζάνης) και 6 χλμ. βόρειο-βορειοδυτικά από τα Σέρβια. Βρίσκεται 20 χλμ. νοτιοανατολικά της Κοζάνης, 142 χλμ. νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης και 107 χλμ. βορειοδυτικά της Λάρισας.
Είναι ένα σύγχρονο χωριό με μικρή ιστορία, καθώς δημιουργήθηκε από Πόντιους και Μικρασιάτες πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στη περιοχή το 1922. Στα μέσα της δεκαετίας του `80, οι κάτοικοι υποχρεώθηκαν να ξανά δημιουργήσουν το χωριό τους 1 χλμ. βορειότερα, λόγω της κατασκευής του φράγματος στον Αλιάκμονα το 1972 και τη δημιουργία τεχνητής λίμνης που κάλυψε την κοιλάδα το 1973 και μαζί, το παλιό χωριό Νεράιδα.
Η σημερινή Νεράιδα είναι χτισμένη πάνω σε βραχώδη λόφο με πανοραμική θέα προς την Γέφυρα του Αλιάκμονα, την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου και τα Πιέρια όρη. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παλαιότερων κατοίκων, η ονομασία του χωριού "Νεράιδα", προέρχεται από Νεράιδες που εμφανιζόντουσαν μόλις σουρούπωνε, στους πρώτους πρόσφυγες κατοίκους της περιοχής, που διέσχιζαν το λοφίσκο έξω από το παλαιό χωριό.

Την μοναδική ιστορία της Νεράιδας από την ίδρυση της το 1929 μέχρι και σήμερα εξιστορούν οι 140 σπάνιες φωτογραφίες που αποτελούν την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Νεράιδα, Βλέπω, Θυμάμαι, Δεν ξεχνώ και Συγκινούμαι". 

Το σπάνια φωτογραφικό υλικό προέρχεται από όλους τους κατοίκους του χωριού, το οποίο μετεγκαταστάθηκε τρεις φορές στην σύντομη ιστορία του και μάλιστα με βίαιο τρόπο. Η έκθεση είναι μόνιμη και φιλοξενείται δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Πάρκο της Νεράιδας, ενώ είναι ανοιχτή όλη τη μέρα για να μπορούν οι επισκέπτες να βλέπουν την ιστορία του χωριού.
Η Γέφυρα της λίμνης του Πολυφύτου είναι μία από τις μεγαλύτερες γέφυρες στην Ελλάδα με μήκος 1.372 μέτρα. Εγκαινιάστηκε το 1975, όταν δημιουργήθηκε η τεχνητή λίμνη του φράγματος του Πολυφύτου, στον ποταμό Αλιάκμονα. Τα έργα για την κατασκευή της ξεκίνησαν το 1972. Αποτελεί τμήμα της Εθνικής Οδού Κοζάνης-Λάρισας και βρίσκεται 15 χλμ. νοτιοανατολικά της Κοζάνης και 5 χλμ. βορειοδυτικά των Σερβίων. 





Η Εκκλησία του Άι - Γιώργη.










Η γραφική πλαγιά του βραχώδη λόφου που είναι χτισμένο το χωριό.









Η πανοραμική θέα προς τη Γέφυρα του Αλιάκμονα, την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου και τα Πιέρια.



    MyPhotoPics