Μπλε μπανάνα

Η μπλε μπανάνα Java, επίσης γνωστή ως μπλε μπανάνα, μπανάνα παγωτού, μπανάνα της Χαβάης, Ney Mannan, Krie ή Cenizo, είναι μια  σκληρή και ανθεκτική  στο κρύο ποικιλία μπανάνας γνωστή για τα γλυκά αρωματικά φρούτα της και γεύση που θυμίζει βανίλια. Είναι ένα τριπλοειδές (ABB) υβρίδιο της καλλιεργημένης μπανάνας Musa balbisiana και της Musa acuminata.



Οι Μπλε μπανάνες Java μπορούν να φτάσουν σε ύψος από 4,5 έως 6 μέτρα. Είναι ανθεκτικές στον άνεμο λόγω των ισχυρών ψευδώνυμων και των ριζικών συστημάτων τους. 



Τα φύλλα είναι ασημί πράσινου χρώματος και τα λουλούδια τους είναι όμορφα, με μεγάλα κόκκινα λουλούδια.



Οι καρποί έχουν μήκος 18 έως 23 εκατοστά και παρουσιάζουν
χαρακτηριστικό ασημί μπλε χρώμα, με λευκή κρεμώδη σάρκα όταν ωριμάσει. Ανθίζουν περίπου 15 έως 24 μήνες μετά τη φύτευσή τους και μπορούν να συγκομιστούν μετά από τρεις έως τέσσερις μήνες.
Είναι πολύ δημοφιλείς γιατί μπορούν να καταναλωθούν φρέσκες ή μαγειρεμένες. Είναι γνωστές για την αρωματική γεύση τους που έχει γεύση κρέμας βανίλια. Ο καρπός πηγαίνει καλά και με το παγωτό. Είναι επίσης δημοφιλής λόγω χρώματος ως καλλωπιστικό φυτό, λόγω μεγάλου μεγέθους ως σκίαστρο και λόγω ανοχής σε εύκρατα κλίματα.
    MyPhotoPics