Νησίδα Μπούρτζι, Τροιζηνία, Ελλάδα

Το Μπούρτζι της Τροιζηνίας  στον όρμο του Μοναστηριού του Πόρου, κοντά στην ακτή του     Λεμονοδάσους, είναι νησάκι πάνω στο οποίο βρίσκεται το σημερινό κάστρο, που κτίστηκε το 1827 από τον Βαυαρό φιλέλληνα Φον Έϋδεκ, Carl Wilhelm von Heideck, 1788-1861, για την προστασία του λιμανιού. Μπορεί να το επισκεφθεί κάποιος ακόμα και κολυμπώντας.
Είναι γνωστό ότι το μικρό νησί χρησιμοποιήθηκε σαν ναυτική βάση από το Βυζαντινό Στόλο κατά τον 7ο μ.Χ. αιώνα. Ο Βυζαντινός ναύαρχος Νασάρ, επί Βασιλείου Α’ του Μακεδόνα, το χρησιμοποίησε σαν βάση στις επιθέσεις του κατά των Σαρακηνών. Επίσης υπάρχουν ενδείξεις ότι υπήρχε εκεί Βενετσιάνικο οχυρό, που πρέπει να χρησιμοποιήθηκε κατά την περίοδο της δράσης του Μοροζίνι και του στόλου του στην περιοχή περί τα 1687-1693.
Τo κάστρο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανταρσία του Μιαούλη το 1831. Ο Μιαούλης κατόρθωσε να καταλάβει το φρούριο όπου εγκατέστησε φρούραρχο τον πλοίαρχο Φαλάγκα, για να ελέγχει με το πυροβολικό του το στενό. Και από εκεί στράφηκε κατά του Καποδίστρια.

Έχει χρησιμοποιηθεί από το Πολεμικό Ναυτικό σαν αποθήκη πυρομαχικών. Στην Κατοχή το χρησιμοποίησαν και οι Γερμανοί. Το νησί είναι δημόσια περιουσία. Μέχρι πρόσφατα υπήρχε ένα χοιροστάσιο  εκεί.
    MyPhotoPics