Η "Γοργόνα - Παναγιά" στο Κίνι, νήσος Σύρος, Ελλάδα

Το Κίνι είναι ένα παραθαλάσσιο γραφικό χωριό της νήσου Σύρου, Ελλάς. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού και απέχει 7 χλμ.  από την πρωτεύουσα Ερμούπολη. Είναι ψαροχώρι, στην
περιοχή ζουν περίπου 560 κάτοικοι, έχει όμορφες παραλίες, πολλά καταλύματα, ταβέρνες και καφετέριες και θεωρείται ένας από τους πλέον τουριστικούς οικισμούς της Σύρου.
Στον λόφο του χωριού, βρίσκεται ο καθολικός ναός της Μεταστάσεως της Θεοτόκου που γιορτάζει στις 15 Αυγούστου. Πριν τον οικισμό, βρίσκεται το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας, το οποίο χτίστηκε το 1900 και περιέχει εικόνες από τον βίο της Αγίας. Στο μοναστήρι λειτουργεί έκθεση χειροποίητων υφαντών, φτιαγμένα με τον παραδοσιακό αργαλειό.
Λειτουργεί επίσης ένα ενυδρείο μικρής κλίμακας. Έχει δημιουργηθεί για εκπαιδευτική χρήση, όπου παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά είδη ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών που συναντώνται στις παραλίες της Σύρου. Στόχος του είναι να γνωρίσουν οι επισκέπτες τον θαλάσσιο κόσμο του νησιού, αλλά και του Αιγαίου γενικότερα.
Στο χωριό εδρεύει από το 1980 ο Ναυτικός Οικολογικός Πολιτιστικός Όμιλος Κινίου (Ν.Ο.Π.Ο.Κ.), που αριθμεί σήμερα περισσότερα από 120 μέλη.  Ανέθεσε στον γλύπτη Γιώργο Ξενούλη να φιλοτεχνήσει ένα μνημείο αφιερωμένο στους ανθρώπους που χάθηκαν στη θάλασσα.
Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2003 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του έργου το οποίο ονομάστηκε "Γοργόνα - Παναγιά". Το μνημείο είναι ένα ορείχαλκο άγαλμα που αναπαριστά, σε φυσικό μέγεθος, μία γοργόνα καθισμένη σε έναν ύφαλο να κρατά στην αγκαλιά της το άψυχο σώμα ενός ψαρά. 


Το μνημείο είναι τοποθετημένο σε κεντρικό σημείο της παραλίας του Κινίου και είναι ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Σύρου.  Ετησίως τελείται μνημόσυνο για όλους όσους χάθηκαν στην θάλασσα.


"Κι εσύ, αγνέ και άγνωστε ψαρά μου,
που ζεις αιώνια στου βυθούς τη μαγεία,
να ξέρεις πως στο νου μου σ’ αγκαλιάζει στοργικά με υδάτινη απαλότητα, Γοργόνα, η Παναγία".





   Κίνι
   Παραλία Λότο
   Παραλία Δελφίνι
    MyPhotoPics