Cartagena de Indias, Κολομβία

Η Καρταχένα, το διαμάντι της Κολομβίας, είναι γνωστή ως Cartagena de Indias, Καρταχένα των Δυτικών Ινδιών. Ιδρύθηκε το 1533 από τον Don Pedro de Heredia, και πήρε το
όνομά της από το λιμάνι της Καρταχένα στην περιοχή Μούρθια της Ισπανίας. Ήταν ένα σημαντικό κέντρο κατά την περίοδο της άφιξης των Ισπανών στην Αμερική και συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι ένας εμπορικός κόμβος καθώς και ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.

Σήμερα η πόλη μοιάζει περισσότερο με μια σύγχρονη μητρόπολη παρά σαν μία από τις αρχαιότερες πόλεις του Νέου Κόσμου. Το λιμάνι, τα φρούρια και τα μνημεία της Καρταχένα βρίσκονται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1984.

Είναι χτισμένη στις βόρειες ακτές της Κολομβίας, στην Καραϊβική και ο πληθυσμός της μετά βίας φτάνει το 1.000.000 κατοίκους. Κάνει ζέστη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, χωρίς όμως να αγγίζει ακραίες θερμοκρασίες. Το θερμόμετρο σπάνια ανεβαίνει πάνω από τους 32 βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία είναι παρούσα όλο τον χρόνο, χωρίς όμως συχνές βροχοπτώσεις.
Η πλούσια ιστορία της είναι παρούσα σε όλη την πόλη, στην αποικιακή αρχιτεκτονική της, καθώς και σε πολλά εντυπωσιακά στρατιωτικά και θρησκευτικά μνημεία. Αυτά όλα συνυπάρχουν αρμονικά με τις καθαρές παραλίες, τα εξωτικά κοντινά νησιά, τα πολυσύχναστα μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα. 

Περιτριγυρισμένη από τεράστια τείχη που κατασκευάστηκαν από τους Ισπανούς το 1586, η Παλιά Πόλη είναι γεμάτη με καταστήματα, εστιατόρια και σημαντικά, ιστορικά μνημεία που κάνουν μια απλή περιήγηση με τα πόδια, συναρπαστική. 

Ο Πύργος ρολόι
Χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα ως σημείο πρόσβασης στην πόλη και στη συνέχεια ξαναχτίστηκε το 1704, ενσωματώνοντας την μπαρόκ πύλη και τις στήλες της Τοσκάνης, ενώ ο πύργος του ρολογιού που λάμπει σήμερα προσαρτήθηκε πρόσφατα το 1888.
Η Πλατεία των Αυτοκινήτων. 
Όμορφη πλατεία  που περιβάλλεται από αρχαία αρχοντικά του 16ου αιώνα με πολύχρωμα ξύλινα μπαλκόνια και γοητευτικές τοξωτές πύλες. Ονομάζεται έτσι, επειδή λειτουργούσε ως πλατεία με άλογα στα τέλη του 20ου αιώνα, είναι γεμάτη ζωή, με πολλούς τουρίστες. 
Το Μουσείο Χρυσού
Βρίσκεται στον περίβολο της πλατείας Bolívar, αντιστοιχεί σε ένα από τα τουριστικά αξιοθέατα της Cartagena de Indias, απαραίτητο για κάθε εραστή της ιστορίας, ένα μουσείο που ξεχωρίζει για τις συλλογές του χρυσού, κεραμικών και οστών από διάφορους προκολομβιανούς πολιτισμούς.
Το Παλάτι της Ιεράς Εξέτασης
Βρίσκεται επίσης στην πλατεία Bolivar, είναι ένα εμβληματικό κτίριο που στέγασε το Δικαστήριο  της Ιεράς Εξέτασης, ένα θεσμό που υπαγόρευσε τις δίκες και τις ανακρίσεις εναντίον των υποτιθέμενων αιρετικών τον δέκατο όγδοο αιώνα. Η κατασκευή αυτή ξεχωρίζει για την ομορφιά της αποικιακής της αρχιτεκτονικής.

Η Πλατεία και η εκκλησία του San Pedro Claver
Χαρακτηριστικό της πολύχρωμης αποικιακής της αρχιτεκτονικής, τα σύγχρονα γλυπτά από σίδερο και η συνεχής παρουσία τεχνιτών που προσφέρουν τα έργα τους. Ανάμεσα στα κτίρια που την περιβάλλουν ξεχωρίζει η ομώνυμη εκκλησία, ένας ναός που χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα από την τάξη των Ιησουϊτών και φιλοξενεί τα άγια λείψανα του San Pedro Claver.
Το Θέατρο Heredia. Κατασκευάστηκε το 1902, σχεδιάστηκε από τον Luis Felipe Jaspe, τον ίδιο αρχιτέκτονα που σχεδίασε τον Πύργο Ρολόι της Καρθαγένης. Το κτήριο χτίστηκε στα θεμέλια του παλιού παρεκκλησίου της La Merced, εκμεταλλευόμενος την αρχική δομή. 



Κατά μήκος της λιμνοθάλασσας δεσπόζει το πελώριο Φρούριο του Σαν Φιλίπ, το μεγαλύτερο ισπανικό φρούριο στον "Νέο Κόσμο".
    MyPhotoPics