Άγιος Ιωάννης, Νέας Γης και του Λαμπραντόρ, Καναδάς

Ο Άγιος Ιωάννης ή St. John's είναι πόλη του Καναδά και πρωτεύουσα της επαρχίας της Νέας Γης και του Λαμπραντόρ. Έχει πληθυσμό 106.172 κατοίκους και  βρίσκεται χτισμένη στον μυχό ενός
φυσικού λιμανιού στο βόρειο άκρο της Χερσονήσου Άβαλον στις ανατολικές ακτές της Νέας Γης. Ιδρύθηκε επισήμως στις 5 Αυγούστου του 1583 με βασιλικά προνόμια από την βασίλισσα Ελισάβετ την Α΄ της Αγγλίας, και είναι η αρχαιότερη πόλη του Καναδά.

Σύμφωνα με την παράδοση, οφείλει το όνομά της στο γεγονός ότι ο εξερευνητής Τζιοβάννι Καμπότο, πάτησε το πόδι του για πρώτη στην Νέα Γη στις 24 Ιουνίου του 1497, ημέρα της γιορτής της γέννησης του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. 

Κατά μία άλλη εκδοχή, ονομάστηκε έτσι από βάσκους αλιείς, που ψάρευαν στην περιοχή από τις αρχές του 16ου αιώνα και οι οποίοι συνέκριναν το φυσικό λιμάνι του Αγίου Ιωάννη με το λιμάνι του Σαν Χουάν στις δικές τους περιοχές στον Βισκαϊκό Κόλπο.
Μετά την εισδοχή της Νέας Γης και του Λαμπραντόρ στην Καναδική Συνομοσπονδία το 1949, ο Άγιος Ιωάννης άρχισε να παρακμάζει. Η υπεραλίευση οδήγησε στην καταστροφή των αποθεμάτων ψαριού στην περιοχή, με καταστρεπτικές συνέπειες και για την οικονομία της πόλης. 

Τα τελευταία χρόνια, μετά την ανακάλυψη υποθαλασσίων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και κοιτασμάτων νικελίου, η πόλη έχει ανακάμψει και ο πληθυσμός της άρχισε και πάλι να αυξάνεται.
Στον Άγιο Ιωάννη έχει την έδρα του το Πανεπιστήμιο Μεμόριαλ. Η πόλη συνδέεται με τον ηπειρωτικό Καναδά με πορθμεία· αποτελεί δε το ανατολικό άκρο του Υπερκαναδικού Αυτοκινητοδρόμου. Επίσης διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο και συνδέεται αεροπορικώς με τον υπόλοιπο Καναδά, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Το κλίμα του Αγίου Ιωάννη, όπως και το κλίμα όλης της Νέας Γης επηρεάζεται πολύ από την θάλασσα και χαρακτηρίζεται από υγρασία, συχνές νεφώσεις, βροχές και δυνατούς ανέμους. Το καλοκαίρι είναι πιο δροσερό απ' ό,τι στον ηπειρωτικό Καναδά, και ο χειμώνας πιο ήπιος. Η περιοχή προσβάλλεται περιστασιακά και από κυκλώνες που σχηματίζονται στην Καραϊβική και ανεβαίνουν τα ανατολικά παράλια της Βορείου Αμερικής.

Η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα.
Είναι μια κόκκινη και γκρίζα εκκλησία από τούβλα που χτίστηκε στο στυλ της γοτθικής αναγέννησης μεταξύ 1893 και 1896 και βρίσκεται σε ένα λόφο πάνω από την οδό της βασίλισσας στο Long's Hill στο St. John's.

Ο αγγλικανικός καθεδρικός ναός του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Είναι μια πέτρινη, αγγλική γοτθική αναγεννησιακή εκκλησία χτισμένη σε λόφο στο κέντρο του Αγίου Ιωάννη. Βρίσκεται στο 16 Hill Hill και περιτριγυρίζεται από όλες τις πλευρές από τους δρόμους της πόλης.
Το Signal Hill. Είναι ένας λόφος που έχει θέα στο λιμάνι και την
πόλη St.John's, Newfoundland και Labrador.  Συμπεριλαμβανομένου του Cabot Tower, έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικός Ιστορικός Τόπος και το υψηλότερο σημείο, το Ladies' Lookout, έχει ύψος 167 μέτρα.
Το The Rooms είναι μια πολιτιστική εγκατάσταση. Άνοιξε το 2005 και στεγάζει την Πινακοθήκη της Νέας Γης και του Λαμπραντόρ, τα Επαρχιακά Αρχεία της Νέας Γης και του Λαμπραντόρ και το Επαρχιακό Μουσείο της Νέας Γης και του Λαμπραντόρ.
Το Railway Coastal Museum. Eίναι ένα μουσείο μεταφορών που βρίσκεται στον ιστορικό τερματικό σταθμό Newfoundland Railway στην Water Street και περιέχει εκθέματα που περιγράφουν λεπτομερώς την ιστορία του Newfoundland Railway και την ιστορία της παράκτιας μεταφοράς νερού στην επαρχία.
Στο Harborside Park βρίσκονται δύο αγάλματα σκύλων. Είναι τα σκυλιά της Νέας Γης και του Λαμπραντόρ, 1,5 φορά μεγαλύτερα από το πραγματικό τους μέγεθος. Τα αγάλματα σμιλεύτηκαν από τον Λούμπεν Μπόικοφ που γεννήθηκε στη Βουλγαρία αλλά ζει στη Νέα Γη. Ο σκύλος της Νέας Γης είναι ο μεγαλύτερος και πιο δασύς από τους δύο.

MyPhotoPics