Το πέτρινο σπίτι, Πορτογαλία

Το Casa do Penedo (το πέτρινο σπίτι) είναι ένα αρχιτεκτονικό μνημείο που βρίσκεται  μεταξύ του Celorico de Basto και του Fafe, στη βόρεια Πορτογαλία. Ονομάστηκε έτσι επειδή χτίστηκε με
μεγάλους ογκόλιθους από γρανίτη που χρησιμεύουν ως θεμέλια, τοίχοι και οροφή του σπιτιού και έχει θέα σε μια γραφική κοιλάδα.
Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1972 και διήρκεσε περίπου δύο χρόνια μέχρι την ολοκλήρωσή του το 1974. Ο μηχανικός που δημιούργησε την Casa do Penedo ήταν από την πόλη Guimaraes (Γκιμαράες). Η κατοικία αρχικά χρησιμοποιήθηκε από τους ιδιοκτήτες ως προορισμός διακοπών. Σήμερα, το Casa de Penedo είναι ένα μικρό μουσείο κειμηλίων και φωτογραφιών από την ιστορία του Penedo.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.600 μέτρων κοντά σε ένα αιολικό πάρκο ηλεκτρικής ενέργειας, αν και δεν υπάρχει ηλεκτρική ενέργεια μέσα στο ίδιο το σπίτι. Λόγω του ασυνήθιστου σχεδιασμού και της ενσωμάτωσής του στη γύρω φύση, το σπίτι έχει γίνει ένα αυξανόμενο τουριστικό αξιοθέατο.
Το εσωτερικό του Casa do Penedo μπορεί να περιγραφεί ως ρουστίκ και φαίνεται να είναι αρκετά άνετο. Κάθε δωμάτιο έχει διαφορετικό σχήμα, πιθανώς λόγω των ογκόλιθων που σχηματίζουν τους τοίχους του σπιτιού. Υπάρχει και ένα τζάκι για να το κρατάει ζεστό κατά τη διάρκεια των κρύων χειμώνων.
Φαίνεται πρωτόγονο, αλλά το πέτρινο σπίτι είναι καλά εξοπλισμένο. Εκτός από το τζάκι,  διαθέτει αλεξίσφαιρες πόρτες και παράθυρα, υπάρχει και ένα μπάνιο που είναι σκαλισμένο σε έναν από τους μεγάλους γρανιτένιους ογκόλιθους.
   MyPhotoPics