Άγιος Βαρθολομαίος, Καραϊβική

Ο Άγιος Βαρθολομαίος, St. Barts, ανακαλύφθηκε από τον  Χριστόφορο Κολόμβο το 1493 και τον     ονόμασε  έτσιπρος τιμήν του μικρότερου αδερφού του, Βαρθολομαίου Κολόμβου. Η πρώτη 
αποικία σχηματίστηκε από τους Γάλλους το 1651. Μετά την απόκτηση του νησιού από τη Σουηδία ιδρύθηκε η Γουσταβία, το 1785. 
Η Γαλλία παραχώρησε το νησί στην σκανδιναβική χώρα σε αντάλλαγμα για τα εμπορικά δικαιώματα στο Γκέτεμποργκ. Το 1878 το νησί πωλήθηκε ξανά στην Γαλλία.  Σήμερα είναι προτεκτοράτο της Γαλλίας που δημιουργήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 2007, αποτελούμενη από την νήσο του Αγίου Βαρθολομαίου και διάφορες άλλες νησίδες. 

Είναι μια από τις τέσσερις περιοχές των Μικρών Αντιλλών της Καραϊβικής που αποτελούν τις Γαλλικές Δυτικές Ινδίες. Έχει συνολική έκταση 21 τ. χλμ. και πληθυσμό 9.793 κατοίκους σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2016.

Η Γουσταβία, Gustavia,
είναι η πρωτεύουσα και η
κυριότερη πόλη του Αγίου Βαρθολομαίου όπου βρίσκεται και το κύριο λιμάνι του νησιού. Ο πληθυσμός της είναι γύρω στους 2.300 κατοίκους. Οφείλει το όνομά της στο Βασιλέα Γουσταύο Γ΄ της Σουηδίας.





Το 1855 κτίστηκε ο Αγγλικανικός Επισκοπικός Ναός στο λιμάνι. 




Αξιοθέατα αποτελούν το  Φορτ Καρλ, 
ένα από τα τρία οχυρά που χτίστηκαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Σουηδίας. Βρίσκεται δίπλα στην παραλία Shell. Πήρε το όνομά του από τον αδερφό του Σουηδού βασιλιά Γουσταύου Γ' και ανεγέρθηκε το 1789 για να προστατεύσει τη νότια πλευρά του νησιού από τους εισβολείς.
Η παραλία Shell, που ονομάζεται επίσης Anse de Grand Galet (στα γαλλικά, το Anse σημαίνει "όρμος" και το Galet σημαίνει "βότσαλο"), είναι μια παραλία στο νοτιοδυτικό τμήμα της Gustavia. Ένας μεγάλος αριθμός θαλάσσιων κελυφών είναι διάσπαρτα σε αυτή την παραλία.

Το Οχυρό Gustave του 18ου αιώνα σώζονται τα ερείπια των πέτρινων προμαχώνων, ένα φυλάκιο φρουρού, μέρος του παλιού φούρνου με τούβλα και μερικά κανόνια.  Είναι αναγνωρίσιμο από τον κόκκινο και λευκό φάρο που χτίστηκε στην περιοχή το 1961.





Το Οχυρό Όσκαρ. Εκεί εδρεύει και το  Το Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Άγιος Βαρθολομαίος δεν έχει καλλιεργήσιμο έδαφος ούτε πόσιμο νερό. Η οικονομία του βασίζεται στον τουρισμό. Το νησί είναι διάσημο για τις 22 παραλίες του, πολλές από τις οποίες προστατεύονται από κοραλλιογενείς υφάλους, καθώς και για θαλάσσια σπορ, όπως οι καταδύσεις. Ιδιαίτερης αισθητικής είναι και τα κτίρια του νησιού, με εμφανή τη σουηδική επιρροή.  Το μοναδικό αεροδρόμιο του νησιού είναι στο Σεν Ζαν.
    MyPhotoPics