Κοκκινοπηλός, Πρέβεζα, Ελλάς

Η περιοχή Κοκκινοπηλός Πρέβεζας, Ελλάδα, είναι μια ομάδα λόφων γεωλογικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Βρίσκεται 5 χλμ. περίπου βόρεια της Φιλιππιάδας του Ν.
Πρέβεζας, 2 χλμ. νότια και δυτικά στο χωριό Άγιος Γεώργιος, δυτικά προς Ριζοβούνι και Γαλατά και απέχει 100 μ. από την εθνική οδό. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Ζηρού.
Καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 600 στρεμμάτων. Τα υψόμετρα ανάπτυξης των γήλοφων που συγκροτούν το πεδίο κυμαίνονται από 100 έως 150 μέτρα. Το βύθισμα συνεχίζεται βορειότερα προς την περιοχή Αγίας Μαρίνας και συνολικά καταλαμβάνει έκταση περίπου 1.300 στρεμμάτων. Το πάχος των ερυθροπηλών, σύμφωνα με έρευνα του ΙΓΜΕ, υπερβαίνει τα 20 μ.
Η πρόσβαση στους λόφους Κοκκινοπηλού Πρέβεζας γίνεται από δύο σημεία. Η πρώτη πρόσβαση με αυτοκίνητο γίνεται από ανατολικά 2 χλμ. νότια της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων Πρέβεζας, από το χωριό Άγιος Γεώργιος. Η δεύτερη πρόσβαση με αυτοκίνητο, γίνεται από νοτιοδυτικά, και είναι πιο περίπλοκη. Από την οδό Λίμνη Ζηρού – Ριζοβούνι – Στεφάνη, στρίβουμε δεξιά στον 4ο ασφάλτινο δρόμο (βόρεια).
Η σημερινή όψη των λόφων Κοκκινοπηλού είναι ένα ασυνήθιστο γεωλογικό και φυσικό φαινόμενο. Οι βροχές μετέτρεψαν αυτό το χαμηλό οροπέδιο ερυθρογής (Terra Rossa, οξείδια του σιδήρου με άργιλο) σε ένα εναλλασσόμενο τοπίο με λοφίσκους και μικρές χαράδρες. Το βρόχινο νερό παρασέρνει το απαλό αυτό ερυθρό γεωλογικό υλικό προς την πεδιάδα της Στεφάνης όπου ακόμα και τα χωράφια όταν οργώνονται φαίνονται κατακόκκινα.
Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις επιστημόνων η "ερυθρά γη" (terra rossa), κοινώς κοκκινόχωμα, που υπάρχει στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, όπως Ισπανία και Ιταλία, έφτασε στα μέρη μας διασχίζοντας την Μεσόγειο με την μορφή αφρικανικής σκόνης που μετέφεραν οι νότιοι άνεμοι, με προέλευση τις περιοχές της Σαχάρας και του Σαχέλ, σύμφωνα με μια νέα χημική και ορυκτολογική έρευνα Ισπανών και Αμερικανών ερευνητών.
Έχουν γίνει γεωλογικές έρευνες (εργασίες υπαίθρου) από ανεξάρτητους ερευνητές και από το ΙΓΜΕ Πρέβεζας. Από αυτές προκύπτει ότι το συγκρότημα λόφων Κοκκινοπηλός Πρέβεζας είναι ένα προϊστορικό καρστικό βύθισμα που πληρώθηκε από ερυθρές αργίλους σε ένα περιβάλλον παροδικών λιμνών (υγρές και ξηρές περίοδοι) με εσωτερική αποστράγγιση.
Η περιοχή εντοπίστηκε από τον Βρεττανό αρχαιολόγο Έρικ Σ. Χιγκς (Eric S. Higgs) και την ομάδα του το έτος 1962. Έγιναν περιορισμένες ανασκαφικές εργασίες κατά το έτος 1963 από τον Χιγκς. Η θέση Κοκκινοπηλός έχει δώσει άφθονα επιφανειακά ευρήματα της Παλαιολιθικής εποχής, ενώ έχουν εντοπιστεί και ευρήματα της Εποχής του Χαλκού. Τη θέση διατρέχει υπόγεια ο αγωγός του ρωμαϊκού υδραγωγείου της Νικόπολης.
    MyPhotoPics