Πρέβελη, Κρήτη, Ελλάδα

Η Πρέβελη βρίσκεται περίπου 35 χλμ. νότια του Ρεθύμνου και 10 χλμ. ανατολικά του Πλακιά, στην Κρήτη, Ελλάδα. Η παραλία της Πρέβελης γνωστή κι ως Λίμνη Πρέβελης ή Φοίνικας, βρίσκεται στην έξοδο του
επιβλητικού Κουρταλιώτικου φαραγγιού, όπου περνάει ο Μέγας Ποταμός.  Έχει αρκετό νερό ακόμα και το καλοκαίρι και πριν χυθεί στην θάλασσα σχηματίζει μια μικρή λιμνοθάλασσα. 
Έτσι ο επισκέπτης έχει την μοναδική ευκαιρία να κολυμπήσει είτε στα αλμυρά νερά της θάλασσας, είτε στα γλυκά της λιμνοθάλασσας και του ποταμού! Πίσω από την παραλία και κατά μήκος της λίμνης και του ποταμού και από τις δύο πλευρές, υπάρχει ένα μικρό δάσος από φοίνικες που μοιάζει με ένα εξωτικό μέρος.
Εδώ συναντάται το είδος του αυτοφυούς κρητικού φοίνικα ή φοίνικα του Θεόφραστου. O Κρητικός Φοίνικας ή Φοίνικας του Θεόφραστου (Phoenix theophrastii) είναι ένας μικρός φοίνικας, ενδημικός στην ανατολική περιοχή της Μεσογείου, με πολύ περιορισμένη εξάπλωση σε λίγες περιοχές, κύριως της Κρήτης.
Το όνομά της, καθώς και της ευρύτερης περιοχής, οφείλεται στην  ιστορική μονή Πρέβελη που βρίσκεται κοντά, η οποία ιδρύθηκε το 16ο ή 17ο αιώνα και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο. Στη περιοχή υπάρχουν το παλιό και το νέο Μοναστήρι, που ονομάζονται Πίσω και Κάτω Μονή Πρέβελης αντίστοιχα. Το παλιό είναι εγκαταλελειμμένο και θα το δείτε λίγα μέτρα νοτιότερα από το παλιό πέτρινο γεφυράκι του ποταμού.

Εκτός από φοίνικες στο δάσος υπάρχουν λυγαριές, πικροδάφνες, χαρουπιές, σκίνα και καλαμιές. Η παραλία είναι μοναδική αμμουδερή παραλία, πανέμορφη, έχει ανοιχτόχρωμη άμμο και βοτσαλωτό βυθό, ενώ τα νερά είναι κρυστάλλινα.

    MyPhotoPics