Pudu, μίνι ελαφάκι


Tα pudu, πουντού, είναι ένα απειλούμενο είδος ελαφιού που ζει στη Νότια Αμερική και χαρακτηρίζεται από το
μικροσκοπικό του μέγεθος, που το καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτο στους κινδύνους από το   
περιβάλλον του.  Χωρίζεται σε δύο είδη, το βόρειο και το νότιο.
Το βόρειο ζει στη Βενεζουέλα, την Κολομβία, τον Ισημερινό και το Περού και το νότιο στη νότια Χιλή και τη νότια, δυτική Αργεντινή. Ο όρος «pudu» προέρχεται από τον λαό Mapuche της νότιας Χιλής. Επειδή ζουν στις πλαγιές της Οροσειράς των Άνδεων, είναι γνωστά και ως "χιλιανά κατσίκια του βουνού".
Το νότιο pudu είναι το πιο γνωστό είδος που βρίσκεται στις νότιες Άνδεις της Χιλής και της Αργεντινής. Είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το αδελφό του είδος, το βόρειο, με ύψος 35 έως 45 εκατοστών και βάρος από 6,4 έως 13,4 κιλά. Το μήκος του φτάνει έως 85 εκατοστά. Τα κέρατα του νότιου pudu φτάνουν σε μήκος από 5,3 έως 9 εκατοστά και γέρνουν προς τα πίσω, κάπως σαν των κατσικιών.
Το βόρειο pudu που βρίσκεται στις Άνδεις της Κολομβίας, του
Περού και του Ισημερινού, είναι το μικρότερο είδος ελαφιών στον κόσμο, με ύψος από 32 έως 35 εκατοστά και ζυγίζει από 3,3 έως 6 κιλά. Βρίσκεται σε μεγαλύτερα υψόμετρα από το αδελφό του είδος, από 2.000 έως 4.000 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.
Το pudu είναι ένα μοναχικό ζώο και το καθένα έχει τη δική του "γειτονιά", στο οικοσύστημα που ζει. Συναντιέται με τα άλλα ελάφια μόνο όταν πρόκειται να αναπαραχθεί. Η περίοδος κύησης κυμαίνεται από 202 έως 223 ημέρες (περίπου 7 μήνες) με τον μέσο όρο να είναι 210 ημέρες. Τα νεογέννητα ζυγίζουν 700 έως 1000 γραμμάρια. Είναι από τα πλέον φοβισμένα ζώα και λέγεται ότι μπορεί να πεθάνουν από καρδιακές επιπλοκές που τους προκαλεί ο φόβος.
    MyPhotopics