Μουσείο Guggenheim, Μπιλμπάο, Ισπανία

Το μουσείο Guggenheim  βρίσκεται στο κέντρο της πόλης Μπιλμπάο, στη βόρεια Ισπανία, χτισμένο στις όχθες του ποταμού Nervion που διασχίζει το Μπιλμπάο και 
καταλήγει στην θάλασσα. Το κτίριο είναι πραγματικά ασυνήθιστο και πολύ μοντέρνο, σχεδιασμένο από τον Frank Gehry. Φτιαγμένο από τιτάνιο και γυαλί, θεωρείται ένα από τα ομορφότερα κτίρια του κόσμου. 

Εγκαινιάστηκε το 1997 από τον βασιλιά της Ισπανίας και από τότε έγινε σύμβολο της πόλης αλλά και θέμα σχολιασμού σε όλο τον κόσμο - άλλοι λένε ότι μοιάζει με διαστημόπλοιο, άλλοι με καράβι ενώ υπήρξαν φυσικά και αρνητικά σχόλια. 
Από μακρυά μοιάζει σαν να είναι φύλλα τιτάνιου ενωμένα ώστε να δημιουργούνται κύματα. Το χρώμα του ασημί και γυαλιστερό επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες και τα νυχτερινά φώτα. Γύρω από το μουσείο υπάρχουν μικρές λίμνες με νερό, στις οποίες καθρεφτίζεται εντυπωσιακά το κτίριο. 


Μια τεράστια αράχνη καλωσορίζει τους επισκέπτες που πηγαίνουν προς το μουσείο από την μεριά του ποταμού. Έχει ύψος 9 μέτρα και λέγεται Maman. 


Δίπλα από το συντριβάνι βρίσκεται ένα άλλο έργο τέχνης το Tall Tree and the Eye, που αποτελείται από 73 σφαίρες στις οποίες αντανακλούν εικόνες από τα απέναντι κτίρια, το μουσείο και το νερό. 



Σε έναν εξώστη του μουσείου βρίσκεται ένα μπουκέτο τουλίπες φτιαγμένο από χρωματισμένο ατσάλι. 





Στην κεντρική είσοδο του μουσείου βρίσκεται το πιο εντυπωσιακό γλυπτό: ένα σκυλάκι από λουλούδια με ύψος 13 μέτρα, σύμβολο του Μουσείου αλλά και του ίδιου του Μπιλμπάο.
Το κτίριο είναι εντυπωσιακό και εσωτερικά, ειδικά το αίθριο στο κέντρο του που πλημμυρίζει από το φυσικό φως. Οι συλλογές πολλές και ιδιαίτερες καθώς επίσης υπάρχουν και περιοδικές εκθέσεις με έργα από άλλα μουσεία.
    MyPhotoPics