Ιδαίον Άντρον, νήσος Κρήτη, Ελλάς

Στο οροπέδιο Νίδα στον Ψηλορείτη, σε απόσταση 24 χιλ. από τα Ανώγεια και 78 χλμ. από το Ρέθυμνο, νήσος Κρήτη, Ελλάς,  βρίσκεται το Ιδαίον Άντρον. Το τεράστιο άνοιγμα της εισόδου του Ιδαίου Άντρου που βρίσκεται σε υψόμετρο 1538 μ. είναι αυτό που αρχικά εντυπωσιάζει τον επισκέπτη. Μπαίνοντας θα βρεθείτε στην κεντρική αίθουσα που έχει 40 μέτρα μήκος και 50 μέτρα πλάτος.
Σύμφωνα με μία από τις εκδοχές της μυθολογίας είναι το σπήλαιο στο οποίο η Ρέα έκρυψε το Δία, που γέννησε στο Δικταίο Άντρο του Λασιθίου, για να τον σώσει από τον πατέρα του τον Κρόνο. Εκεί τον έτρεφε μια κατσίκα η Νύμφη Αμάλθεια και προστατευόταν από τους Κουρήτες  οι οποίοι χόρευαν και χτυπούσαν τα όπλα τους για να καλύψουν το κλάμα του μωρού.
Η πρώτη ανασκαφή έγινε το 1884 με επόμενες το 1917, το 1956 και το 1982-86. Υπήρξε και συνεχίστηκε χωρίς διακοπή μέχρι το τέλος της αρχαιότητας, τόπος λατρείας του νεαρού μινωίτη θεού της βλάστησης που διαδέχεται τη λατρεία του Κρηταγενούς Δία. Το σπήλαιο αποτέλεσε σπουδαίο λατρευτικό κέντρο τόσο στα μινωικά όσο και στα ρωμαϊκά χρόνια. 
Κατά τις ανασκαφές, βρέθηκαν πληθώρα ευρημάτων: ειδώλια, αντικείμενα από ελεφαντόδοντο, χρυσό, ασήμι, σφραγίδες, πολλά πήλινα, οι περίφημες χάλκινες ασπίδες και χάλκινα τύμπανα που βρίσκονται σήμερα στο μουσείο Ηρακλείου. Σε μία από τις ασπίδες παριστάνεται ένας αετός που κρατάει στα νύχια του μια σφίγγα, ενώ φίδια, λιοντάρια συμπληρώνουν τη διακόσμηση της ασπίδας. Στην άλλη ασπίδα απεικονίζονται σκηνές μάχης.
  Εκδηλώσεις τον Αύγουστο του 2016 στο Ιδαίον Άντρον
    MyPhotoPics