Gyps fulvus, το όρνιο

Το Όρνιο είναι ημερόβιο αρπακτικό πτηνό, ένας από τους γύπες που απαντούν και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική του ονομασία είναι Gyps fulvus. Είναι επιδημητικό πτηνό,
δηλαδή ζει και αναπαράγεται στην χώρα καθ’όλη την διάρκεια του έτους, αλλά παρατηρούνται και άτομα από άλλες βαλκανικές χώρες που κατεβαίνουν νοτιότερα. Απαντάτε στην Κρήτη και στην Κύπρο.
Ζει και αναπαράγεται σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Αναζητά την τροφή του πάνω από λόφους με χαμηλή βλάστηση και σε απότομες, βραχώδεις πλαγιές, από τα 200 -1.500 μ. Σπάνια θα παρατηρηθεί σε πεδιάδες ή υγρότοπους, όπως δέλτα ποταμών, αρκεί να υπάρχουν ζώα βοσκής στην περιοχή και ορθοπλαγιές για φώλιασμα και κούρνιασμα. Η εξάπλωση των αποικιών του συνδέεται πάντοτε με την παρουσία ασβεστολιθικού υποστρώματος στην περιοχή. 
Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του είναι: πολύ μεγάλο μέγεθος και δύο χρωματικοί "τόνοι, του απαλού καφέ και του μαυριδερού, σε όλα τα πτερώματα, νεαρών και ενηλίκων. Στιβαρό, μεγάλο ράμφος - ωστόσο μικρότερο του υπολοίπου κεφαλιού, σχετικά μικρή ουρά και κοντοί ταρσοί. Η πάνω επιφάνεια του σώματος είναι απαλή καφετί στο χρώμα της άμμου προς κρεμ, ενώ η κάτω πλησιάζει το απαλό μπεζ χρώμα. 
Το κεφάλι και ο μακρύς λαιμός καλύπτονται με γκριζόλευκα πούπουλα, κρέμ στην κορυφή του κεφαλιού και στο κάτω μέρος του λαιμού. Η αφράτη, πυκνή χαίτη (τραχηλιά) είναι λευκή -μόνον όταν είναι καθαρή - αλλά σπάνια ξεχωρίζει από μακριά. Οι άκρες των πτερύγων καλύπτουν εντελώς την ουρά. Στο είδος δεν παρουσιάζεται ιδιαίτερος φυλετικός διμορφισμός, όπως αποδεικνύεται από δείγματα νεκρών ατόμων. 
Έχει μήκος σώματος 100 έως 110 εκατοστά, άνοιγμα πτερύγων 236 έως 274 εκατοστά, άνοιγμα πτερύγων 236 έως 274 εκατοστά και βάρος ♂ 6,2 έως 10,5 κιλά, ♀ 6,5 έως 11,3 κιλά. Τρέφονται αποκλειστικά με θνησιμαία (ψοφίμια) -νωπά ή σε αποσύνθεση- παρατηρώντας απευθείας το έδαφος, αλλά και έμμεσα με την παρατήρηση άλλων σαρκοφάγων και, ειδικά με την παρατήρηση άλλων αρπακτικών πτηνών που τρέφονται με σφάγια. 
Είναι αγελαία κατά την αναπαραγωγική περίοδο και φωλιάζουν κατά αποικίες που μπορεί να περιλαμβάνουν αρκετά έως πολλά ζευγάρια αναπαραγωγής. Επίσης, υπερασπίζονται την φωλιά τους. Η γέννα αποτελείται από ένα μόνον ελαφρώς υποελλειπτικό αβγό, διαστάσεων 92,4 Χ 69,7 χιλιοστών που το επωάζουν και οι δύο γονείς για 48 έως 57 ημέρες, περίπου.
    MyPhotoPics