Carhenge, Νεμπράσκα, ΗΠΑ

Το Carhenge είναι ένα αντίγραφο του Stonehenge της Αγγλίας που βρίσκεται κοντά στην πόλη της Συμμαχίας, Nebraska, στην περιοχή High Plains των Ηνωμένων Πολιτειών. Αντί να
χτιστεί με μεγάλες πέτρες, όπως συμβαίνει με το αρχικό Stonehenge, το Carhenge σχηματίζεται από vintage αμερικανικά αυτοκίνητα, όλα καλυμμένα με γκρίζα βαφή ψεκασμού. 


Δημιουργήθηκε από τον αρχιτέκτονα Jim Reinders και ήταν αφιερωμένο στο θερινό ηλιοστάσιο του Ιουνίου του 1987. Το 2006 κατασκευάστηκε ένα κέντρο επισκεπτών για την εξυπηρέτηση του χώρου.

Αποτελείται από 38 αυτοκίνητα διατεταγμένα σε έναν κύκλο με διάμετρο περίπου 29 μέτρα. Ορισμένα κρατούνται όρθια σε κοιλότητες βάθους 1,5 μέτρων, προς τα κάτω και έχουν δημιουργηθεί τόξα με συγκόλληση άλλων αυτοκινήτων πάνω από τα μοντέλα στήριξης.
Αναπαράγει τη σημερινή ερειπωμένη κατάσταση του Stonehenge και όχι τον αρχικό πέτρινο κύκλο που ανεγέρθηκε μεταξύ του 2500 π.Χ. και του 2000 π.Χ. Εκτός από την αντιγραφή του Stonehenge, ο χώρος του Carhenge περιλαμβάνει πολλά άλλα έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν από αυτοκίνητα που καλύπτονται με διάφορα χρώματα βαφής με ψεκασμό.
Ο Jim Reinders το αφιέρωσε επίσης  στην μνήμη του πατέρα του. Όταν βρισκόταν στην Αγγλία, μελέτησε τη δομή του Stonehenge, που τον βοήθησε να αντιγράψει το σχήμα, τις αναλογίες και το μέγεθος της δομής. Στη συνέχεια προστέθηκαν και άλλα αυτοκίνητα - γλυπτά.
MyPhotoPics