Βιβλιοχωριό στην Νορβηγία

Υπάρχει ένα απομονωμένο μέρος στη Νορβηγία που ξεχωρίζει από όλες τις άλλες περιοχές της χώρας και αυτό διότι έχει περισσότερα βιβλία από ότι κατοίκους. Είναι το
Mundal στο Fjærland, στη δυτική Νορβηγία. Εδώ ζουν μόνο 280 άτομα αλλά έχουν για παρέα περισσότερα από 150.000 βιβλία. Οπότε δικαίως το αποκαλούν νορβηγικό βιβλιοχωριό.
Υπάρχουν βιβλία παντού,  σε όλα τα καταστήματα υπάρχουν βιβλιοθήκες αλλά και σε όλες σχεδόν τις κατασκευές, θα βρείτε πιθανώς και ένα ράφι με βιβλία. Βιβλία σε γκαλερί, σε καφέ, σε καταστήματα με αναμνηστικά, σε στάσεις λεωφορείων, στους δρόμους, στην προβλήτα που περιμένουν τα πλοία, παντού. 
Το βιβλιοχωριό άρχισε να αποκτά αυτή την ιδιαίτερη συνήθεια από το 1995. Έκτοτε, μπορεί και υπερηφανεύεται για το γεγονός ότι η συλλογή της έχει αυξηθεί τόσο πολύ ώστε αν όλα τα βιβλία σε όλα τα ράφια της πόλης παραταχθούν, θα φτάσουν τα 4 χιλιόμετρα.
Τα περισσότερα βιβλιοπωλεία εδώ, πωλούν μεταχειρισμένα βιβλία λόγω της πεποίθησης ότι τα παλαιά βιβλία θα πρέπει να διατηρηθούν σε μια όλο και περισσότερο ψηφιακή εποχή. Τα υπαίθρια βιβλιοπωλεία είναι ανοιχτά μόνο από τα μέσα Μαΐου μέχρι τον Ιούνιο. Αλλά όσοι επισκέπτονται από τα μέσα Μαΐου μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν την τύχη να λάβουν μέρος στην ετήσια Έκθεση Βιβλίου.
Υπάρχει ένα εκπληκτικό ξενοδοχείο το οποίο χτίστηκε το 1891 από την οικογένεια Mundal. Ο αρχιτέκτονας Peter A. Blix σχεδίασε το κτίριο. Στο Mundal η απόσταση από το φιόρδ στα γύρω βουνά και τους παγετώνες είναι μικρή, οπότε το ξενοδοχείο ήταν και είναι δημοφιλές μεταξύ καλλιτεχνών, πεζοπόρων και άλλων τουριστών.
Η εκκλησία χτίστηκε το 1863
    MyPhotoPics