Kαταρράκτες Sautadet, Γαλλία

Οι Sautadet Falls - καταρράκτες Sautadet, ανήκουν στις ελάχιστα γνωστές φυσικές  ομορφιές της Γαλλίας. Είναι μια ασυνήθιστη τοποθεσία που χαρακτηρίζεται από μια απότομη και
πετρώδη ομορφιά. Βρίσκεται στη La Roque-sur-Cèze, στην επαρχία Gard, στην περιοχή Languedoc-Roussillon, στην Γαλλία.
Μετά την έξοδο από το υπέροχο φαράγγι του Ardeche, ο ποταμός Ceze εισέρχεται στις απέραντες πεδιάδες της κοιλάδας του Ροδανού. Αλλά εδώ τον περιμένει το τελευταίο εμπόδιο - ένα τεράστιο κομμάτι ασβεστόλιθου που σχηματίστηκε πριν από περίπου 5 εκατομμύρια χρόνια.
Η δύναμη του ποταμού έχει σκάψει ένα πέρασμα μέσα από αυτή την πέτρα - ένα τμήμα μήκους 470 μέτρων όπου σχηματίζονται καταρράκτες, ρυάκια, στενές χαράδρες, κοίλες και αιχμηρές πέτρες, δημιουργώντας καταπληκτικούς σχηματισμούς πετρωμάτων.
Ενδιαφέρον χαρακτηριστικό τους είναι οι κοιλότητες που ονομάζονται και χύτρες γιγάντων, με βάθος έως και 10 μέτρα και μπορεί να έχουν διάμετρο πολλών μέτρων. Πρόκειται για ψηλές και βαθιές τρύπες γεμάτες νερό, που λόγω του βάθους τους περιορίζεται η εξάτμιση του νερού.

Αυτό το φυσικό μνημείο είναι αρκετά επικίνδυνο γιατί υπάρχει φόβος να γλιστρήσει κάποιος επισκέπτης και να πέσει στους αιχμηρούς σαν λεπίδες ασβεστόλιθους ή σε ένα βαθούλωμα γεμάτο με νερό.


Το καλοκαίρι ο καιρός εδώ μπορεί να είναι ζεστός και ξηρός, αλλά το φθινόπωρο η στάθμη του νερού ανεβαίνει, κάνοντας το λαβύρινθο των υδρορροών και των καταρρακτών να τρέχουν με μια μοναδική ταχύτητα. Πολύ συχνά φυσάει ένας ψυχρός και δυνατός άνεμος ο οποίος Θεωρείται ότι έχει επίσης διαμορφώσει τους σχηματισμούς.
Το 1881 πάνω από τον καταρράχτη χτίστηκε ένα φράγμα που επέτρεψε να λειτουργήσει εκεί ένας μύλος άλεσης αλευριού μέχρι το 1900. Αυτός ο καταρράκτης και το άγριο τοπίο γύρω του προστατεύονται από την UNESCO από το 1993.
    MyPhotoPics