Zion National Park, Γιούτα, ΗΠΑ

Το Zion National Park είναι ένα εθνικό πάρκο των Ηνωμένων Πολιτειών που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Γιούτα, κοντά στην πόλη Springdale. Ένα σημαντικό
χαρακτηριστικό του πάρκου των 590 χλμ. είναι το φαράγγι του Zion, το οποίο εκτείνεται σε μήκος 24 χιλιομέτρων και  σε βάθος τουλάχιστον 800 μέτρων. 
Οι βράχοι που περιβάλλουν το φαράγγι είναι καφεκόκκινοι
ψαμμίτες, μέρος των ψαμμιτών των Ναβάχο. Το χαμηλότερο σημείο στο πάρκο είναι 1.117 μέτρα στο Coalpits Wash και η υψηλότερη κορυφή είναι 2.660 μέτρα στο βουνό Horse Ranch. Βρίσκεται στη συμβολή του οροπεδίου Κολοράντο, της Μεγάλης λεκάνης και των περιοχών της ερήμου Mojave. 

Διαθέτει μια μοναδική μορφολογία και μια ποικιλία ζωνών ζωής που επιτρέπουν την ασυνήθιστη ποικιλία φυτών και ζώων. Πολυάριθμα είδη φυτών, καθώς και 289 είδη πτηνών, 75 θηλαστικά και 32 ερπετά κατοικούν στις τέσσερις ζώνες ζωής του πάρκου: έρημο, παραποτάμια, δάση και κωνοφόρα δάση. Ο Εθνικός Δρυμός Ζιόν περιλαμβάνει βουνά, φαράγγια, οροπέδια, μονόλιθους, ποτάμια, φαράγγια και φυσικά τόξα - αψίδες.
Οι πρώτοι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή περίπου
πριν 8.000 χρόνια και ήταν μικρές ομάδες ιθαγενών Αμερικανών. Οι ημι-νομαδικοί Ανασάζι προέρχονται από μία από αυτές τις ομάδες. Μια διαφορετική ομάδα, οι Parowan Fremont, ζούσαν επίσης στην περιοχή. Και οι δύο ομάδες εγκατέλειψαν την περιοχή περίπου το 1300 και αντικαταστάθηκαν από τους Parrusits.

Ανακαλύφθηκε από τους Μορμόνους το 1858 και η ίδια ομάδα εγκαταστάθηκε εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 1860. Το 1909, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Γουίλιαμ Χάουαρντ Ταφτ αποκάλεσε τη περιοχή εθνικό μνημείο για να προστατεύσει το φαράγγι, με το όνομα Εθνικό Μνημείο Mukuntuweap. 
Το 1918, ωστόσο, ο αναπληρωτής διευθυντής της νεοσύστατης Υπηρεσίας Εθνικών Πάρκων άλλαξε το όνομα του πάρκου σε Ζιόν, επειδή το αρχικό του όνομα δεν ήταν τοπικά δημοφιλές. Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτήρισε το μνημείο ως Εθνικό Πάρκο στις 19 Νοεμβρίου 1919. 
    MyPhotoPics