Το παραδείσιο πουλί Wilson

Το παραδείσιο πουλί Wilson (Diphyllodes respublica) είναι ένα είδος σπουργίτι της οικογένειας Paradisaeidae. Η επιστημονική ονομασία respublica αυτού του
είδους δόθηκε από τον Charles Lucien Bonaparte, ανιψιό του Ναπολέοντα. Το 1863, ο Γερμανός ζωολόγος Heinrich Agathon Bernstein ανακάλυψε ότι η προέλευση του πτηνού Wilson ήταν το νησί Waigeo στην Ινδονησία.

Είναι ενδημικό πουλί της Ινδονησίας και βρίσκεται σε λόφους τους οποίους προτιμά και λιγότερο στα πεδινά τροπικά δάση των νησιών Waigeo και Batanta, δυτικά της Παπούα. Το μέγεθός του είναι μάλλον μικρό. 
Οι αρσενικοί μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 16 εκατοστά (21 εκατοστά, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών πτερυγίων) και βάρος 53-67 γραμμάρια, ενώ τα θηλυκά μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 16 εκατοστά αλλά βάρος 52-60 γραμμάρια. 
Η διατροφή τους αποτελείται από φρούτα, έντομα, αρθρόποδα και άλλα μικρά ασπόνδυλα.
Τα αρσενικά είναι τα πιο πολύχρωμα από όλα τα είδη της οικογένειας. Έχει όλα τα χρώματα της ίριδος και σε όλες τις αποχρώσεις. Η γαλάζια απόχρωση του κεφαλιού του είναι δέρμα όχι φτερά και είναι αποτέλεσμα μορφολογίας του, που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο μέλος των πτηνών του παραδείσου. 
Κίτρινο στον αυχένα ακολουθούμενο από το πορφυρό στην πλάτη του. Τα ιδιόμορφα φτερά της ουράς "με τιμόνι-μουστάκι" έχουν υπέροχη ιριδίζουσα εμφάνιση, αντανακλώντας το φως. Αντιθέτως τα θηλυκά είναι καφετιά πουλιά με γυμνό μπλε κεφάλι και μπλε πόδια.

               MyPhotoPics